Božja beseda za torek, 3. januarja 2023

3. januar

In Janez je izpričal: »Videl sem Duha, ki se je spuščal z neba kakor golob in ostal nad njim« (Jn 1,32).

Berilo

Kdor ostane v Kristusu, ne greši

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 2,29-3,6)

Preljubi, ako veste, da je Kristus pravičen, spoznajte, da je tudi vsak, ki ravna pravično, rojen iz njega. Poglejte, kakšno ljubezen nam je skazal Oče, da se imenujemo in smo Božji otroci.

Zaradi tega nas svet ne pozna, ker njega ni spoznal. Preljubi! Zdaj smo Božji otroci in se še ni pokazalo, kaj bomo. Vemo, da bomo njemu podobni, ko se prikaže, ker ga bomo gledali, kakršen je. Vsakdo, ki ima to upanje vanj, se očiščuje, kakor je on čist. Vsakdo, ki dela greh, dela tudi nepostavno, in greh je nepostavnost. In veste, da je on prišel, da bi grehe odvzel, in greha na njem ni. Kdor v njem ostane, ne greši. Kdor pa greši, ga ni videl in ne spoznal.

Psalm 98

Odpev: »Vsa zemlja bo videla Božjo zmago.«

Ps 98,1.3-4.5-6

Pojte Gospodu novo pesem,
ker je storil čudovita dela!
Zmago mu je pridobila njegova desnica,
njegova sveta rama.
Odpev: »Vsa zemlja bo videla Božjo zmago.«
Vsa zemlja je videla
zmago našega Boga.
Radujte se v Gospodu, vse dežele,
veselite se s petjem in godbo!
Odpev: »Vsa zemlja bo videla Božjo zmago.«
Pojte Gospodu ob spremljavi harfe,
z godbo in glasnim petjem,
naj donijo trobente, naj bučijo rogovi,
radujte se vpričo kralja Gospoda!
Odpev: »Vsa zemlja bo videla Božjo zmago.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Zasvetil nam je sveti dan; pridite, narodi, in molite Gospoda; danes je prišla na svet velika luč. Aleluja.

Glejte, jagnje Božje

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 1,29-34)

Drugega dne je Janez Krstnik videl Jezusa, ko je prihajal k njemu, in je rekel: »Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta. Ta je tisti, o katerem sem rekel: Za menoj pride mož, ki je pred menoj; zakaj bil je prej ko jaz. In jaz ga nisem poznal, ali da se razodene Izraelu, zato sem jaz prišel in krščujem z vodo.«

In Janez je pričeval: »Videl sem Duha, ki je prihajal kakor golob z neba in ostal na njem. In jaz ga nisem poznal; ali ta, ki me je poslal krščevat z vodo, mi je rekel: ›Na kogar boš videl prihajati Duha in ostati na njem, ta je, kateri krščuje s Svetim Duhom.‹ In jaz sem videl in sem priča, da je ta Božji Sin.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Genovefa Pariška

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jezus je pravičen, ker je v vsem pokoren Očetovi volji in zgled za vsakega kristjana. Oče ga je poslal na svet, da bi nase vzel človeški greh in premagal vsako krivico. V njegovi moči se bom boril proti grehu in v ljubezni uresničeval njegovo pravičnost. Gospod, hvala za ljubezen, s katero si na križu objel vse ljudi, tudi grešnike in sovražnike.

Evangelij

Janez predstavi Jezusa kot nedolžno Božje Jagnje, ki sprejema nase hudobijo človeštva. Z njegovim prihodom in življenjsko žrtvijo prekinja čas greha in osvobaja svet ranjenosti ter laži. Z odprtostjo bom sprejel Jezusov dar za polno uresničeno življenje. Gospod, čeprav je težko razumeti tako ljubezen, te prosim, da bi živel v njeni moči in postal orodje tvojega usmiljenja.

Primož Krečič