Božja beseda za ponedeljek, 29. oktobra 2018

Ponedeljek 30. tedna med letom (leto II)

»Položil je nanjo roke in takoj se je vzravnala in slavila Boga« (Lk 13,13)

Berilo

Kristus nam je vzor življenja v ljubezni

Berilo iz pisma apostola Pavla Efežanom (Ef 4,32-5,8)

Bratje, bodite drug do drugega dobri in usmiljeni in odpuščajte drug drugemu, kakor je tudi Bog po Kristusu nam odpustil. Posnemajte torej Boga kot ljubljeni otroci in živite v ljubezni, kakor je tudi Kristus ljubil nas in se za nas dal v daritev in krvavo žrtev, Bogu v prijeten vonj.

Nesramnost in vsaka nečistost ali lakomnost naj se med vami niti ne imenuje, kakor se spodobi svetim; tudi nespodobno vedenje in nespametno govorjenje ali norčevanje, kar se ne spodobi, ampak rajši zahvaljevanje.

To namreč vedite in umevajte, da noben nesramnež ali nečistnik ali lakomnik – kar pomeni malikovalec – nima deleža v Kristusovem in Božjem kraljestvu. Nihče naj vas ne vara s praznimi besedami; kajti zaradi tega pride Božja jeza nad sinove nepokornosti. Ne imejte torej z njimi deleža. Kajti nekdaj ste bili tema, zdaj pa ste luč v Gospodu. Kakor otroci luči hodite.

Psalm 1

Odpev: »Posnemajte Boga kot ljubljeni otroci.«

Ps 1,1-6

Blagor človeku, ki se ne ravna po brezbožnih,
ne stopa na pot grešnikov
in ne poseda v družbi porogljivcev,
marveč se veseli Gospodove postave.
Odpev: »Posnemajte Boga kot ljubljeni otroci.«
Je ko drevo, zasajeno ob potokih vodá,
ki daje ob svojem času svoj sad
in njegovo listje ne ovene;
kar koli dela, vse mu uspeva.
Odpev: »Posnemajte Boga kot ljubljeni otroci.«
Ne tako brezbožni, ne tako!
Ti so kakor pleve, ki jih veter raznaša.
Gospod pozna pot pravičnih,
pot brezbožnih pa vodi v pogubo.
Odpev: »Posnemajte Boga kot ljubljeni otroci.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa naj razsvetli oči našega srca, da bi vedeli, kakšno je upanje, v katero nas je poklical. Aleluja.

Dobra dela pričakuje Bog od nas ob vsakem času

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 13,10-17)

Jezus je učil v neki shodnici v soboto. In glej, bila je tam žena, ki je bila bolna osemnajst let; bila je sključena in se ni prav nič mogla vzravnati. Ko jo je Jezus videl, jo je poklical in rekel: »Žena, rešena si svoje bolezni!« In položil je nanjo roke in takoj se je vzravnala in slavila Boga.

Oglasil se je pa predstojnik shodnice, nejevoljen, da jo je Jezus ozdravil v soboto, in je govoril množici: »Šest dni je, v katerih je treba delati; ob teh torej prihajajte in se dajajte ozdravljati, ne pa sobotni dan.« Gospod pa mu je odgovoril: »Hinavci, ali ne odvezuje vsak izmed vas v soboto svojega vola ali osla od jasli in ga žene napajat? Te Abrahamove hčere, ki jo je satan imel zvezano, čujte, osemnajst let, pa ni bilo treba rešiti te vezi sobotni dan?« In ko je to govoril, je bilo vse njegove nasprotnike sram, vsa množica pa se je veselila vseh veličastnih del, ki jih je storil.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Narcis

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel vabi Efežane, da bi živeli po Kristusovem odpuščanju in ljubezni in zlasti, da bi postavili spolnost v službo zakonskemu življenju. Trudil se bom s Kristusom gledati na bližnje in se boril proti nečistosti ter nesramnosti. Gospod, podpiraj me, da se bom upodobil po tvoji darovanjski ljubezni za rast tvojega kraljestva.

Evangelij

Jezus uči v sinagogi, pogledi nekaterih prežijo nanj, ali bo v soboto koga ozdravil. Začuti trpljenje bolne žene in jo ozdravi. Ohranil bom pravi pomen zapovedi in se boril proti zunanjemu razkazovanju. Gospod, osvobodi me take prakse, ki postavlja zapoved pred človeka. Daj, da bom v vsem živel moč tvojega odrešenja.

Primož Krečič