Božja beseda za petek, 27. novembra 2020

Teden Karitas (od nedelje Kristusa Kralja do prve adventne nedelje)

Petek 34. tedna med letom (leto II)

»Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle.« (Lk 21,33)

Berilo

Božja sodba, novi Jeruzalem

Berilo iz knjige Razodetja (Raz 20,1-4.11-15; 21,1-2)

Jaz, Janez, sem videl angela, prihajajočega z neba, ki je imel ključ k breznu in veliko verigo v svoji roki. In premagal je zmaja, staro kačo, ki je hudič in satan ter ga je zvezal za tisoč let. In vrgel ga je v brezno, ki ga je zaklenil in zapečatil nad njim, da bi več ne zapeljeval narodov, dokler se ne dopolni tisoč let. Potem mora biti odvezan za malo časa.

In videl sem prestole – nanje so sedli in dana jim je bila sodba – in duš obglavljenih zaradi Jezusovega pričevanja in zaradi Božje besede in tiste, ki niso molili zveri in njene podobe in niso sprejeli znamenja na svoje čelo in roko. In oživeli so ter kraljevali s Kristusom tisoč let.

In videl sem velik bel prestol in njega, ki je sedel na njem; izpred njegovega obličja sta izginila zemlja in nebo in zanju ni bilo več mesta. Videl sem umrle, velike in majhne, ki so stali pred prestolom. Odprle so se knjige; še druga knjiga se je odprla: knjiga življenja. Sojeni so bili rajni po tem, kar je zapisano v knjigah, po svojih delih. In dalo je morje mrtve, ki so bili v njem; in smrt in podzemlje sta bila vržena v ognjeno jezero. To je druga smrt, ognjeno jezero. In če koga niso našli zapisanega v knjigi življenja, je bil vržen v ognjeno jezero.

In videl sem novo nebo in novo zemljo. Zakaj prvo nebo in prva zemlja sta prešla in morja ni več. In videl sem sveto mesto, novi Jeruzalem, priti z neba od Boga, pripravljeno kakor nevesta, ozaljšana za svojega ženina.

Psalm 84

Odpev: »Prebivališče Boga med ljudmi.«

Ps 84,3-6.8

Moja duša hrepeni,
medleč koprni po Gospodovih dvorih.
Moje srce in moje telo
vriskata k živemu Bogu.
Odpev: »Prebivališče Boga med ljudmi.«
Celo vrabec si najde dom
in lastovke gnezdo za svoje mladiče:
pri tvojih oltarjih, Gospod
moj kralj in moj Bog.
Odpev: »Prebivališče Boga med ljudmi.«
Blagor njim, ki prebivajo v tvoji hiši,
vedno te hvalijo, Gospod!
Blagor človeku, ki ima v tebi pomoč,
hodi na môči vedno krepkejši.
Odpev: »Prebivališče Boga med ljudmi.«
Boljši je v tvojih dvorih en dan
ko tisoč drugih;
rajši stojim na pragu v hiši svojega Boga,
kakor da bi prebival v šotorih grešnikov.
Odpev: »Prebivališče Boga med ljudmi.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Bodi zvest do smrti, govori Gospod, in dal ti bom venec življenja. Aleluja.

Jezus uči razumeti znamenja časov

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 21,29-33)

Tisti čas je povedal Jezus svojim učencem priliko: Poglejte smokvino drevo in vsa drevesa! Kadar začne že odganjati, veste, da je blizu poletje. Tako tudi vi, kadar boste videli, da se to godi, védite, da je Božje kraljestvo blizu. Resnično, povem vam: Ta rod ne bo prešel, dokler se vse ne zgodi. Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Virgil

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Janez gleda na boj med staro kačo in žrtvovanim Jagnjetom, ki zmaguje. Vidi vse, ki z zvestobo pričujejo za to zmago, ker niso častili zveri. Sodnik sedi in izreka dokončno sodbo nad zgodovino. Trudil se bom imeti pred očmi Jezusovo zmago nad grehom in začetek novega stvarstva. Gospod, naj v zvestobi zaživim pod novim nebom in na novi zemlji, ko bo Cerkev zablestela kot tvoja ljubljena nevesta.

Evangelij

Jezus kaže, kako vse v naravi dozoreva. Tudi zgodovina se tako bliža k svojemu cilju, ki bo trajno srečanje s Kristusom. Ob zagotovilu Božje besede se bom zavedal, da sem v vedno večji Jezusovi bližini in se trudil, da bo ta odnos živ. Gospod, okrepi mi vero, da se bom z veseljem pripravljal na končno srečanje s teboj in ga pričakoval v dejavni ljubezni.

Primož Krečič