Božja beseda za četrtek, 27. oktobra 2022

Četrtek 30. tedna med letom (leto II)

»Glej, izganjam demone in ozdravljam še danes in jutri, in tretji dan bom dosegel cilj.« (Lk 13,32b)

Berilo

Bog nas podpira v boju za zvestobo

Berilo iz pisma apostola Pavla Efežanom (Ef 6,10-20)

Bratje, krepite se v Gospodu in v njegovi silni moči. Nadenite si vso Božjo bojno opravo, da se boste mogli ustaviti hudičevim zvijačam. Kajti ni se nam bojevati zoper kri in meso, ampak zoper vladarstva, zoper oblasti, zoper svetovne gospodovalce te teme, zoper hudobne duhove v podnebju.

Zaradi tega si vzemite vso Božjo bojno opravo, da se boste mogli postaviti v bran ob hudem dnevu, vse premagati in obstati. Stojte torej, opasani okoli ledij z resnico in obdani z oklepom pravice in na nogah obuti s pripravljenostjo za evangelij miru; k vsemu si vzemite ščit vere, s katerim boste mogli ugasiti vse ognjene puščice hudega duha; vzemite tudi čelado odrešenja in meč Duha, kar je Božja beseda; zraven pa ob vsakem času v duhu molite z vsakršno molitvijo in prošnjo za vse svéte; tudi zame, da bi mi bila dana beseda, kadar odprem svoja usta, da bi s svestjo oznanil skrivnost evangelija, ki zanj opravljam poslanstvo v vezeh, da bi v njem srčno govoril, kakor moram govoriti.

Psalm 144

Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«

Ps 144,1.2.9-10

Hvaljen Gospod, moj varuh,
ki uri moje roke za boj in bitko;
moja obramba in moj osvoboditelj,
moj ščit in moje zavetje!
Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«
O Bog, pel ti bom novo pesem,
igral ti bom na harfo desetih strun,
tebi, ki naklanjaš kraljem zmago,
ki si rešil Davida, svojega služabnika.
Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, odpri nam srce, da bomo pazili na besede tvojega Sina. Aleluja.

Jezus mora umreti v Jeruzalemu

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 13,31-35)

Tisto uro so pristopili k Jezusu nekateri farizeji in mu govorili: »Odidi in umakni se od tod, Herod te hoče umoriti.« In rekel jim je: »Pojdite in recite temu lisjaku: Glej, izganjam zle duhove in ozdravljam še danes in jutri; in tretji dan bo z menoj konec. Vendar moram danes in jutri in pojutrišnjem potovati, ker ne gre, da bi prerok umrl zunaj Jeruzalema.

Jeruzalem, Jeruzalem, ki moriš preroke in kamnaš tiste, ki so k tebi poslani: kolikokrat sem hotel zbrati tvoje otroke kakor koklja svoja piščeta pod peruti, pa niste hoteli! Glejte, vaša hiša vam bo zapuščena. Povem vam, da me ne boste videli, dokler ne pride čas, ko porečete: ›Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu!‹«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Vincenc in Sabina

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Da se ne bi kristjani ločili od Jezusa, se morajo z vsemi sredstvi postaviti proti zlu: z resnico, pravico, mirom, Božjo besedo, vero. Pavel se kot bojevnik obrača k Bogu in neustrašeno pričuje za evangelij. Z molitvijo in drugo duhovno opremo se bom postavil proti silam hudobije. Gospod, okrepi mi voljo, da se bom zvesto bojeval in uporabil vso tvojo zavezniško pomoč.

Evangelij

Jezusu grozi Herod, toda on se ne ustraši in hoče uresničiti poslanstvo do konca. Hudo mu je zaradi njegovega naroda, ki kljub mnogim povabilom zavrača očiten Božji obisk. Ne bom trmast in se upiral, ampak se bom še bolj zatekal pod peruti Očetove ljubezni. Gospod, pomagaj mi v preizkušnjah iti naprej. Naj me vedno okrepi izkušnja tvoje in Očetove ljubezni.

Primož Krečič