Božja beseda za ponedeljek, 26. junija 2023

Ponedeljek 12. tedna med letom (leto I)

»Ne sodite, da ne boste sojeni!« (Mt 7,1)

Berilo

Abraham na Božji klic odide iz domovine

Berilo iz 1. Mojzesove knjige (1 Mz 12,1-9)

Tiste dni je Gospod rekel Abrahamu: »Pojdi iz svoje dežele in od svoje rodovine in iz hiše svojega očeta v deželo, ki ti jo pokažem! Iz tebe bom naredil velik narod in te blagoslovil; poveličal bom tvoje ime in bodi v blagoslov! Blagoslovil bom tiste, ki bodo tebe blagoslavljali, in preklel tiste, ki bodo tebe preklinjali, in v tebi bodo blagoslovljeni vsi rodovi na zemlji.« Abram je torej šel, kakor mu je ukazal Gospod, in z njim je šel Lot. Abramu je bilo petinsedemdeset let, ko je odšel iz Harana. Abram je vzel svojo ženo Sarajo in bratovega sina Lota in vse premoženje, ki so ga imeli, in vso družino, ki so jo pridobili v Haranu; odrinili so, da bi šli v kanaansko deželo. Ko so prišli tja, je Abram prehodil deželo do kraja Sihema, do Morejevega hrasta – Kanaanci so bivali takrat v deželi. Tedaj se je Gospod prikazal Abramu ter rekel: »Tvojemu zarodu bom dal to deželo.« Postavil je tam oltar Gospodu, ki se mu je prikazal.

Od tod se je potem odpravil v pogorje vzhodno od Betela in postavil šotor, tako da je bil Betel proti zahodu, Haj pa proti vzhodu. Tam je Gospodu postavil oltar in klical Gospodovo ime. Potem je šel Abram dalje in dalje proti Négebu.

Psalm 33

Odpev: »Blagor narodu, ki si ga je Gospod izvolil.«

Ps 33,12-13.18-19.20.22

Blagor narodu, čigar Bog je Gospod,
ljudstvu, ki si ga je izvolil za dedno last.
Z nebes se ozira Gospod,
vidi vse človeške otroke.
Odpev: »Blagor narodu, ki si ga je Gospod izvolil.«
Gospodove oči so uprte na nje, ki se ga bojijo,
na nje, ki upajo v njegovo milost,
da otme njih duše smrti
in jih ob lakoti preživlja.
Odpev: »Blagor narodu, ki si ga je Gospod izvolil.«
Naša duša čaka Gospoda:
on je naš pomočnik in ščit.
Tvoje usmiljenje, Gospod, bodi nad nami,
kakor upamo v tebe.
Odpev: »Blagor narodu, ki si ga je Gospod izvolil.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Jaz sem luč sveta, govori Gospod, kdor hodi za menoj, bo imel luč življenja. Aleluja.

Najprej moramo odpraviti napake pri sebi

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 7,1-5)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Ne sodite, da ne boste sojeni; s kakršno sodbo namreč sodite, s tako boste sojeni, in s kakršno mero merite, s tako se vam bo odmerilo. Kaj pa gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne čutiš? Ali kako moreš reči svojemu bratu: ›Pusti, da vzamem iver iz tvojega očesa,‹ pa je bruno v tvojem očesu? Hinavec, izderi najprej bruno iz svojega očesa in potem glej, kako boš vzel iver iz očesa svojega brata.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Vigilij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Bog zagotavlja Abramu, da bo blagoslovljen, če zapusti svojo deželo in gre, kamor mu bo pokazal. Abram gre. Dežela, ki mu je bila obljubljena, je izpolnitev tistega, kar je želel in upal. Z Jezusom se bom odpravil na pot, kamor mi bo pokazal. Gospod, hvala za vse tvoje življenjske izzive in povabila, ki me vodijo do blagoslova in uresničenja. Naj ne oklevam doma.

Evangelij

Bruno je veliko, iver pa zelo majhna. Primerjava kaže na hinavca, ki si jemlje pravico, da sodi druge, ne da bi prej razčistil s svojimi napakami. Trudil se bom kritično gledati na svoje pomanjkljivosti in jih ne pomanjševati. Gospod, hvala, ker me učiš, da moram imeti v sodbah tvojo mero, usmiljenje, ki si ga moram vsak dan izprositi pri Očetu.

Primož Krečič