Božja beseda za torek, 25. oktobra 2022

Torek 30. tedna med letom (leto II)

»Božje kraljestvo je podobno kvasu, ki ga je vzela žena in ga umesila dokler se ni vse prekvasilo.« (Lk 13,20-21)

Berilo

Skrivnost zakonske zveze odseva v Kristusu in Cerkvi

Berilo iz pisma apostola Pavla Efežanom (Ef 5,21-33)

Bratje, podredite se drug drugemu v Kristusovem strahu. Žene naj se svojim možem pokoravajo kakor Gospodu; zakaj mož je glava ženi, kakor je Kristus glava Cerkvi, svojemu telesu, ki mu je odrešenik. Kakor se pa Cerkev pokorava Kristusu, tako tudi žene svojim možem v vsem.

Možje, ljubite svoje žene, kakor je tudi Kristus ljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe, da bi jo v vodni kopeli z besedo očistil in jo posvetil; da bi napravil sam sebi slavno Cerkev, ki bi ne imela madeža ali gube ali kaj podobnega, ampak da bi bila sveta in brezmadežna.

Tako so tudi možje dolžni svoje žene ljubiti kot svoja telesa. Kdor ljubi svojo ženo, ljubi sebe. Kajti še nikoli nihče ni svojega telesa sovražil, marveč ga hrani in neguje, kakor Kristus Cerkev; zakaj udje njegovega telesa smo [iz njegovega mesa in iz njegovih kosti]. »Zaradi tega bo zapustil človek očeta in mater in se bo držal svoje žene in bosta dva eno telo.«

Ta skrivnost je velika; jaz pa pravim: v Kristusu in v Cerkvi. Vsekakor tudi vi: vsak naj svojo ženo ljubi kakor sebe, žena pa naj moža spoštuje.

Psalm 128

Odpev: »Blagor vsem, ki se bojé Gospoda.«

Ps 128,1-2.3.4-5

Blagor vsem, ki se bojé Gospoda
in hodijo po njegovih potih!
Zakaj sad truda svojih rok boš užival,
srečen boš in dobro ti bo.
Odpev: »Blagor vsem, ki se bojé Gospoda.«
Tvoja žena bo v tvoji hiši
kakor rodovitna trta,
tvoji otroci okrog tvoje mize
kakor oljčne mladike.
Odpev: »Blagor vsem, ki se bojé Gospoda.«
Blagoslovljen mož, ki se boji Gospoda.
Blagoslovi naj te Gospod s Siona,
da boš gledal srečo Jeruzalema
vse dni svojega življenja.
Odpev: »Blagor vsem, ki se bojé Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Vas sem imenoval prijatelje, govori Gospod, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Aleluja.

Božje kraljestvo raste kakor seme v drevo

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 13,18-21)

Tisti čas je Jezus govoril: »Čému je podobno Božje kraljestvo in čemu naj ga primerjam? Podobno je gorčičnemu zrnu, ki ga je človek vzel in vsejal na svojem vrtu; in zraslo je in postalo drevo in ptice neba so prebivale na njegovih vejah.«

In zopet je rekel: »Čému naj primerjam Božje kraljestvo? Podobno je kvasu, ki ga je žena vzela in zamesila v tri merice moke, dokler se ni prekvasilo.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Krizant in Darija

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podcast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Tudi znotraj patriarhalne družinske strukture naj se mož in žena dopolnjujeta v ljubezni. Pavel naroča, naj se drug drugemu podrejajo po podobi Kristusove podaritve Cerkvi. Zato naj možje ne bodo zapovedovalni; svoje žene naj ljubijo, da se ne bodo počutile podrejene. Gospod, prosim te za zakonce, da bi odgovorno in s spoštovanjem živeli po odnosu Kristusa in Cerkve.

Evangelij

Najmanjše gorčično seme postane veliko drevo, ščepec kvasa vse prekvasi. Kar Bog začne, bo zraslo, čeprav je majhno, razpršeno, vrženo v svet. Ne bom se ustrašil pred majhnostjo, zaupal bom, da Božje kraljestvo raste in ohranja svojo moč. Gospod, daj mi poguma, da bom kljub majhnosti in neuspehom ostal zvest tvojemu klicu in poslanstvu.

Primož Krečič