Božja beseda za torek, 24. marca 2020

Teden družine (19.-25. marec)

Torek 4. postnega tedna

»Bolnik mu je odgovoril: 'Gospod, nimam človeka, ki bi me dal v kopel, kadar se voda vzburka.'« (Jn 5,7a)

Berilo

Bog rešuje po vodi krsta

Berilo iz knjige preroka Ezekijela (Ezk 47,1-9.12)

Tiste dni me je angel peljal nazaj k tempeljskemu vhodu. In glej, izpod tempeljskega praga je privrela voda proti vzhodu, zakaj ospredje templja je gledalo proti vzhodu. Voda pa je izvirala na desni strani templja, južno od oltarja. Nato me je peljal ven skozi severna vrata ter me vodil zunaj okrog do zunanjih vrat, ki gledajo proti vzhodu. In glej, voda je žuborela od desne strani.

Mož je šel z merilno vrvico v svoji roki proti vzhodu; zmeril je tisoč komolcev in me peljal po vodi, ki mi je segala do gležnjev. Zmeril je zopet tisoč komolcev in me peljal po vodi, ki mi je segala do kolen. Zopet je zmeril tisoč komolcev in me peljal po vodi, ki mi je segala do ledij. Zopet je zmeril tisoč komolcev; tedaj je bila reka, ki je nisem mogel prebresti; voda je namreč tako narastla, da je bila voda za plavanje, reka, ki je ni bilo mogoče prebresti.

Tedaj mi je rekel: »Ali si videl, sin človekov?« Potem me je peljal nazaj po bregu reke. Ko sem se vračal, sem videl na bregu reke na obeh straneh silno veliko drevja. Rekel mi je: »Ta voda teče v vzhodni okraj in vre dol v pustinjo in dospe v Mrtvo morje. Ko pride tja, postane voda Mrtvega morja zdrava. Vsakršno živo bitje, ki se tam giblje, oživi, kamor koli se izlije reka; tedaj bo silno veliko rib. Kajti če pride ta voda tja, ozdravi Mrtvo morje in ostane pri življenju vse, kar doseže reka.

Na obeh bregovih reke bo rastlo vsakovrstno drevje z užitnim sadjem; listje mu ne ovene in sad mu ne mine. Vsak mesec bo nov sad rodilo; zakaj voda, ki ga napaja, teče iz svetišča. Njegov sad bo za jed in njegovo listje v zdravilo.«

Psalm 46

Odpev: »Bog je naše zavetje.«

Ps 46,2-3.5-6.8-9

Bog nam je zavetje in moč,
kot pomočnik v stiskah se je dobro izkazal.
Zato se ne bojimo, četudi se zemlja spremeni,
se gore prevalijo v sredino morja.
Odpev: »Bog je naše zavetje.«
Reka s potoki razveseljuje Božje mesto,
ki je presveti šotor Najvišjega.
Bog je v njegovi sredi, ne bo se majalo;
Bog mu pomaga ob prvem svitu.
Odpev: »Bog je naše zavetje.«
Z nami je Gospod nad vojskami,
naše zavetje je Jakobov Bog.
Pridite, poglejte Gospodova dela,
kakšne čudovite reči je storil na zemlji!
Odpev: »Bog je naše zavetje.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Glejte, zdaj je čas milosti, glejte zdaj je dan rešitve.

Jezus ozdravi bolnega moža v kopeli

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 5,1-3.5-16)

Bil je judovski praznik in Jezus se je napotil v Jeruzalem. V Jeruzalemu pa je pri Ovčjih vratih kopališče, ki se po hebrejsko imenuje Betsata in ima pet stebrenikov. V teh je ležala velika množica bolnikov: slepih, hromih, sušičnih.

Bil je pa tam neki človek, ki je bil 38 let bolan. Jezus ga je videl ležečega in, ker je vedel, da je že dolgo bolan, mu je rekel: »Ali hočeš ozdraveti?« Bolnik mu je odgovoril: »Gospod, nimam nikogar, ki bi me dejal v vodo, kadar voda zaplivka; medtem ko se jaz tja pomikam, pa vstopi pred menoj kdo drug.« Jezus mu reče: »Vstani, vzemi svojo posteljo in hodi!« In takoj je mož ozdravel, vzel posteljo in hodil.

Tisti dan pa je bila sobota. Judje so zato govorili ozdravljencu: »Sobota je, ne smeš postelje nositi.« On jim je odgovoril: »Tisti, ki me je ozdravil, mi je rekel: »›Vzemi svojo posteljo in hodi.‹« Vprašali so ga: »Kdo je tisti, ki ti je rekel: ›Vzemi in hodi‹?« Toda ozdravljenec ni vedel, kdo je. Jezus se je bil namreč umaknil, ker je bila množica ondi. Pozneje ga je našel Jezus v templju in mu rekel: »Glej, ozdravel si, ne greši več, da se ti ne zgodi kaj hujšega.« Mož je odšel in Judom povedal, da je Jezus tisti, ki ga je ozdravil. Zaradi tega, ker je Jezus delal taka dela v soboto, so ga Judje preganjali.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Katarina Švedska bl. Oskar Arnulf Romero

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

V begunstvu gleda prerok jeruzalemski tempelj kot simbol božje moči. Iz njega izvira voda, ki spreminja suho pokrajino. Voda, ki je zelo dragocena, ker je od nje odvisno življenje, je podoba milosti. Zajemal bom vodo Gospodove ljubezni in živel iz bogastva krstnega dogodka. Gospod, hvala za živo vodo iz prebodene strani, ki oživlja srca ljudi. Naj se veselim daru novega življenja.


Evangelij

Jezus je med bolniki v kopališču Betesda. Hromega človeka vpraša, ali želi ozdraveti, ta pa mu pove, da nima nikogar, ki bi mu pomagal. Z močjo besede ga Jezus ozdravi. V težavah se bom zavedal, da je Jezus zdravnik, ki prinaša življenje. Gospod, ozdravi me od utrujenosti in ujetosti v navade, da se bom odprl v ljubezni do tebe in do ljudi, ki bodo prišli k meni.

Primož Krečič