Božja beseda za ponedeljek, 23. januarja 2023

Teden molitve za edinost kristjanov (18.-25. januar)

Ponedeljek 3. tedna med letom (leto I)

»Ako je hiša sama v sebi razdvojena, ta hiša ne more obstati« (Mr 3,24).

Berilo

Kristus se je enkrat daroval za tiste, ki upajo

Berilo iz pisma Hebrejcem (Heb 9,15.24-28)

Bratje, Kristus je srednik nove zaveze, da bi po smrti, ki jo je pretrpel za odrešenje od pregreh v prejšnji zavezi, prejeli obljubo večne dediščine tisti, kateri so poklicani. Kristus namreč ni šel v svetišče, ki je narejeno z rokami in je le podoba pravega, marveč v sama nebesa, da se zdaj za nas predstavlja Božjemu obličju; tudi ne, da bi se večkrat daroval, kakor hodi veliki duhovnik s tujo krvjo vsako leto v svetišče; sicer bi moral večkrat trpeti od začetka sveta. Tako pa se je prikazal enkrat, ob dopolnitvi časov, da s svojo daritvijo odpravi greh. In kakor je ljudem določeno enkrat umreti – nato pa je sodba –, tako se je tudi Kristus enkrat daroval, da odvzame grehe mnogih, drugič se bo prikazal brez greha v zveličanje tistim, ki ga pričakujejo.

Psalm 98

Odpev: »Pojte Gospodu novo pesem!«

Ps 98,1-6

Pojte Gospodu novo pesem,
ker je storil čudovita dela!
Zmago mu je pridobila njegova desnica,
njegova sveta rama.
Odpev: »Pojte Gospodu novo pesem!«
Gospod je naznanil svojo zmago,
vpričo narodov je razodel svojo pravičnost.
Spomnil se je svoje dobrote in zvestobe
v blagor Izraelove hiše.
Odpev: »Pojte Gospodu novo pesem!«
Vsa zemlja je videla
zmago našega Boga.
Radujte se v Gospodu, vse dežele,
veselite se s petjem in godbo!
Odpev: »Pojte Gospodu novo pesem!«
Pojte Gospodu ob spremljavi harfe,
z godbo in glasnim petjem,
naj donijo trobente, naj bučijo rogovi,
radujte se vpričo kralja Gospoda!
Odpev: »Pojte Gospodu novo pesem!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Jaz sem pot, resnica in življenje, govori Gospod, nihče ne pride k Očetu, razen po meni. Aleluja.

Jezus napoveduje satanov poraz

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 3,22-30)

Tisti čas so pismouki, ki so prišli iz Jeruzalema, govorili o Jezusu: »Od Beelzebula je obseden in s poglavarjem hudih duhov izganja hude duhove.«

Jezus jih je poklical in jim govoril v prilikah: »Kako more satan izganjati satana? In ako je kraljestvo razdeljeno samo v sebi, tako kraljestvo ne more obstati. Ako je hiša sama v sebi razdvojena, ta hiša ne more obstati. Ako se je satan vzdignil zoper sebe in je razdeljen, ne more obstati, ampak ga bo konec.

Nihče ne more priti v hišo močnega in mu ugrabiti opravo, če močnega poprej ne zveže; šele tedaj bo oplenil njegovo hišo. Resnično, povem vam: Človeškim otrokom bo odpuščeno vse, kar so zagrešili grehov in kletvin, kdor pa izreče kletev zoper Svetega Duha, ne dobi odpuščenja nikoli, temveč je kriv večne pregrehe.« Trdili so namreč: »Od hudega duha je obseden.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Ildefonz

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

V Jezusovem daru na križu je dar življenja za vse človeštvo, ki se razlikuje od starozaveznih daritev. Tam so se duhovniki očiščevali najprej za svoje grehe. Sprejel bom veliki dar Jezusove žrtve in ga prosil za odpuščanje grehov. Gospod, hvala, ker me znova kličeš na Kalvarijo in v velikonočno jutro. Naj vedno pritrdim tvoji ljubezni.

Evangelij

Jezus kaže na lažne obsodbe pismoukov in odkriva pomen svojega poslanstva osvobajanja ljudi. On je odrešenik. Kdor zavrže njegovo pomoč in ljubezen, postane popoln ujetnik svojega zla. Trudil se bom za odkrito zaupanje Jezusu. Gospod, pomagaj mi, da bom v še tako hudi temi iskal pomoči pri tebi, ki si usmiljen in vedno prinašaš svoje odpuščanje ter pomoč.

Primož Krečič