Božja beseda za ponedeljek, 22. aprila 2024

Ponedeljek 4. velikonočnega tedna

»Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce.« (Jn 10,11)

Berilo

Spokorjenim poganom Bog daje življenje

Berilo iz apostolskih del (Apd 11,1-18)

Tiste dni so apostoli in bratje, ki so bili v Judeji, slišali, da so tudi pogani sprejeli Božjo besedo. Ko je Peter prišel v Jeruzalem, so se z njim prepirali tisti, ki so bili iz obreze. Govorili so: »Šel si k neobrezanim in si jedel z njimi!«

Peter pa jim je začel po vrsti razlagati: »Molil sem v mestu Jafi in videl v zamaknjenju prikazen, kako je prihajala nekakšna posoda kakor velik prt, ki se je na štirih vogalih spuščal z neba in prišel do mene. Pogledal sem vanjo in jo opazoval; in videl sem četveronoge živali z zemlje, zveri in laznino in ptice neba. Slišal sem tudi glas, ki mi je govoril: ›Vstani, Peter, zakolji in jej!‹ Rekel pa sem: ›Nikar, Gospod, zakaj kar je omadeževano in nečisto, mi še nikoli ni prišlo v usta.‹

Oglasil pa se je v drugo z neba glas: ›Kar je Bog očistil, tega ti ne imej za omadeževano!‹ To se je zgodilo trikrat in vse je bilo zopet vzeto v nebo. In glejte, prav tedaj so se pred hišo, kjer sem bil, ustavili trije možje, poslani k meni iz Cezareje. In Duh mi je rekel, naj brez pomišljanja grem z njimi.

Z menoj je šlo tudi teh šest bratov in prišli smo v stotnikovo hišo. Povedal nam je, kako je v svoji hiši videl angela, ki je vstopil in mu rekel: ›Pošlji v Jafo in pokliči Simona, s priimkom Peter, ki ti bo govoril besede, po katerih se boš zveličal ti in vsa tvoja hiša.‹ Ko pa sem začel govoriti, je prišel nanje Sveti Duh, kakor na nas v začetku.

In spomnil sem se Gospodove besede, kako je govoril: ›Janez je krščeval z vodo, vi pa boste krščeni s Svetim Duhom.‹ Če je torej Bog dal isti dar njim kakor nam, ki smo sprejeli vero v Gospoda Jezusa Kristusa, kdo sem bil jaz, da bi bil mogel Bogu braniti?« Ko so to slišali, so se pomirili in so poveličevali Boga: »Torej tudi poganom je Bog dal spreobrnjenje, da bodo živeli.«

Psalm 42

Odpev: »Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu.«

Ps 42,2-3; 43,3-4

Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu,
kdaj pridem in se prikažem pred tvojim obličjem?
Kako sem v množici hodil k Božji hiši
med radostnim petjem v prazničnem zboru.
Odpev: »Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu.«
Pošlji svojo luč in svojo zvestobo:
ti dve naj me vodita
in me pripeljeta na tvojo sveto goro,
v tvoje šotore.
Odpev: »Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu.«
In pristopil bom k Božjemu oltarju,
k Bogu, ki je moje veselje in moja radost,
in te bom hvalil s citrami,
o Bog, moj Bog!
Odpev: »Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Moje ovce poslušajo moj glas, govori Gospod, in jaz jih poznam in hodijo za menoj. Aleluja.

Jezus je vrata k ovcam

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 10,1-10)

Tisti čas je Jezus govoril: Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce. Najemnik in tisti, ki ni pastir in ovce niso njegove, ko vidi, da prihaja volk, ovce popusti ter zbeži – in volk jih pograbi in razkropi –, ker je najemnik in za ovce ni v skrbeh. Jaz sem dobri pastir in poznam svoje in moje poznajo mene, kakor mene pozna Oče in jaz poznam Očeta; in svoje življenje dam za ovce.

Še druge ovce imam, ki niso iz tega hleva; tudi tiste moram pripeljati: poslušale bodo moj glas in bo ena čreda, en pastir. Zato me Oče ljubi, ker dam svoje življenje, da ga zopet prejmem. Nihče mi ga ne more vzeti, ampak ga jaz dam sam od sebe. Oblast imam, da ga dam, in oblast imam, da ga zopet vzamem. To naročilo sem prejel od svojega Očeta.

Ali

Dobri pastir da življenje za ovce

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 10,11-18)

Tisti čas je Jezus rekel: »Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir dá svoje življenje za ovce. Najemnik pa, ki ni pastir in ovce niso njegove, pusti ovce in zbeži, ko vidi, da prihaja volk, in volk jih pograbi in razkropi. Je pač najemnik in mu za ovce ni mar. Jaz sem dobri pastir in poznam svoje in moje poznajo mene, kakor Oče pozna mene in jaz poznam Očeta. Svoje življenje dam za ovce. Imam še druge ovce, ki niso iz tega hleva. Tudi te moram pripeljati in poslušale bodo moj glas in bo ena čreda, en pastir. Zato me Oče ljubi, ker dam svoje življenje, da ga spet prejmem. Nihče mi ga ne jemlje, ampak ga dajem sam od sebe. Oblast imam, da ga dam, in oblast imam, da ga spet prejmem. To naročilo sem prejel od svojega Očeta.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Hugo

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Oznanilo o Kristusu se širi med pogane. S tem nastane vprašanje, kaj naj zahtevajo od njih. Petru je v videnju razodeto, da so prosti judovske postave. Bratje iz Judeje tako spoznajo, da je Jezus Gospod vseh ljudi. Brez razlik bom sprejemal ljudi, ki mi jih Bog pošilja. Gospod, hvala, ker morem sodelovati v velikem misijonu, ko kličeš različne ljudi v svojo Cerkev.


Evangelij

Pastir je vrata k ovcam, on jih pokliče in mu sledijo. Za tujcem ne gredo, ker ga ne poznajo. Jezus pozna srce vsakega človeka na njegov način. Ali resnično sledim Jezusu ali pa hodim za drugimi pastirji? Gospod, bodi vrata mojega življenja, da bom s tabo vstopal v vsak odnos in s tem gradil svojo misel.

Primož Krečič