Božja beseda za sredo, 22. januarja 2020

Teden molitve za edinost kristjanov (18.-25. januar)

Sreda 2. tedna med letom (leto II)

»Ali se sme v soboto dobro storiti, ali hudo storiti? Življenje rešiti ali ga pogubiti?« (Mr 3,4).

Berilo

David premaga Filistejca Goljata

Berilo iz 1. Samuelove knjige (1 Sam 17,32-33.37.40-51)

David je rekel Savlu: »Nikomur naj ne upade srce zaradi Goljata. Tvoj služabnik pojde in se bo bojeval s tem Filistejcem.« Savel je odgovoril Davidu: »Ne moreš iti proti temu Filistejcu, da bi se bojeval z njim. Kajti mladenič si še, on pa je vojak od svoje mladosti.« Potem je David rekel: »Gospod, ki me je rešil iz krempljev leva in medveda, me bo rešil iz rok tega Filistejca.« Nato je Savel rekel Davidu: »Pojdi in Gospod naj bo s teboj!« David je vzel svojo palico, si izbral pet gladkih kamnov iz potoka in jih dal v pastirsko torbo, v kateri je imel fračo, vzel fračo v roko in šel proti Filistejcu. Filistejec je prihajal vedno bliže proti Davidu in njegov oproda je šel pred njim. Ko je Filistejec pogledal in videl Davida, ga je zaničeval: bil je namreč še mladenič, rdečkast in zale postave. Filistejec je rekel Davidu: »Sem mar pes, da prihajaš k meni s palico?« In Filistejec je preklinjal Davida pri svojih bogovih. Potem je rekel Davidu: »Pridi k meni in dal bom tvoje meso pticam pod nebom in živalim na polju!«

David pa je odgovoril Filistejcu: »Ti prihajaš k meni z mečem, sulico in kopjem, jaz pa prihajam k tebi v imenu Gospoda nad vojskami, Boga Izraelovih bojnih vrst, ki si jih zasmehoval. Danes te bo Gospod izročil meni v roke, ubil te bom in ti odsekal glavo. Trupla filistejske vojske bom še danes dal pticam pod nebom in zverinam na zemlji, da ves svet spozna, da je Bog v Izraelu. In vsa ta množica bo spoznala, da Gospod ne rešuje z mečem in sulico. Kajti boj je Gospodov in dal vas bo nam v roke.« Ko se je Filistejec dvignil in šel bliže proti Davidu, je David hitro stekel iz bojne vrste proti Filistejcu. Segel je v torbo, vzel iz nje kamen, ga zalučal in zadel Filistejca v čelo. Kamen mu je prebil čelo, da je padel z obrazom na zemljo. Tako je David premagal Filistejca s fračo in kamnom ter pobil in ubil Filistejca, ne da bi bil meč v Davidovi roki. David je pritekel, stopil k Filistejcu, prijel njegov meč, ga potegnil iz nožnice ter ga usmrtil s tem, da mu je z mečem odsekal glavo. Ko so Filistejci videli, da je njihov junak mrtev, so zbežali.

Psalm 144

Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«

Ps 144,1.2.9-10

Hvaljen Gospod, moj varuh,
ki uri moje roke za boj in bitko;
moja obramba in moj osvoboditelj,
moj ščit in moje zavetje!
Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«
O Bog, pel ti bom novo pesem,
igral ti bom na harfo desetih strun,
tebi, ki naklanjaš kraljem zmago,
ki si rešil Davida, svojega služabnika.
Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Moje ovce poslušajo moj glas, govori Gospod, in jaz jih poznam in hodijo za menoj. Aleluja.

Dobro smemo delati tudi v soboto

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 3,1-6)

Tisti čas je Jezus spet stopil v shodnico in tam je bil človek s posušeno roko. Opazovali so ga, če ga bo ozdravil v soboto, da bi ga zatožili. Rekel je možu, ki je imel suho roko: »Stopi v sredo.« Njim pa reče: »Ali se sme v soboto dobro storiti, ali hudo storiti? Življenje rešiti, ali pogubiti?« Ti pa so molčali. Srdito jih premeri in žalosten nad slepoto njih srca reče človeku: »Stegni roko!« Stegnil jo je in roka je bila ozdravljena. Nato so farizeji odšli in se zoper njega posvetovali s herodovci, da bi ga umorili.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Vincencij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Boj med Davidom in Goljatom predstavlja soočenje med živim Bogom in mrtvimi bogovi. David je mlad in neizkušen, toda povsem zaupa Bogu, čeprav se zdi po človeško zmaga nemogoča. Kljub težavam in temi se bom zanesel na Boga. Gospod, hvala, ker si živi Bog. Naj z ničimer ne preprečim tvojega načrta. Hvalim te, ker me rešuješ strahov in vedno podpiraš s svojim Duhom.

Evangelij

V sinagogi je napeto. Na eni strani je človek s suho roko, na drugi strani so farizeji, ki iščejo, kako bodo ujeli Jezusa v besedi. On se približa trpečemu človeku in ga ozdravi, čeprav je sobota. Kljub predsodkom ljudi bom širil veselo oznanilo o tem, da je Jezus odrešenik. Gospod, hvala, da ti morem biti zvest, da moreš uresničevati čudeže svojega reševanja.

Primož Krečič