Božja beseda za petek, 21. junija 2024


Sv. Alojzij Gonzaga, obvezni god

Petek 11. tedna med letom (leto II)

»Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.« (Mt 6,21)

Berilo

Joasa mazilijo za kralja

Berilo iz 2. knjige kraljev (2 Kr 11,1-4.9-18.20)

Ko je Ohozijeva mati Atalija videla, da je njen sin mrtev, je sklenila uničiti vse kraljeve potomce. Toda Josaba, hči kralja Jorama in Ohozijeva sestra, je vzela Ohozijevega sina Jóasa, ga skrivaj odstranila izmed kraljevih sinov, ko so jih morili, in ga spravila z njegovo dojiljo vred v spalnico. Tako so ga skrili pred Atalijo, da ni bil umorjen. Ostal je pri njej šest let skrit v Gospodovi hiši, Atalija pa je kraljevala nad deželo.

V sedmem letu pa je dal duhovnik Jójada poklicati stotnike vojakov in stražarjev. Peljal jih je k sebi v Gospodovo hišo, sklenil z njimi zavezo, jih zaprisegel in jim pokazal kraljevega sina. Stotniki so storili povsem tako, kakor je naročil duhovnik Jójada. Vsak je vzel svoje može, tiste, ki so v soboto prihajali, in tiste, ki so v soboto odhajali, in prišel k duhovniku Jójadu. Duhovnik je dal stotnikom sulice in ščite kralja Davida, ki so bili v Gospodovi hiši.

Ko so se stražarji, vsak z orožjem v roki, postavili od južne strani templja do severne strani med oltar in tempelj okoli kralja, je pripeljal kraljevega sina in mu nadel načelek in zapestnice. Tako so ga napravili za kralja, ga mazilili, nato ploskali z rokami in vzklikali: »Živel kralj!«

Ko je Atalija slišala vzklikanje stražarjev in ljudstva, je prišla k ljudstvu v Gospodovo hišo. Pogledala je, in glej, na stojišču je stal kralj, kakor je bil običaj, in pri kralju stotniki in trobentači, in vse ljudstvo dežele se je veselilo in trobilo na trombe. Tedaj je Atalija pretrgala svoja oblačila in zavpila: »Zarota, zarota!« Duhovnik Jójada pa je zapovedal stotnikom, vojnim poveljnikom: »Odpeljite jo med vrstami iz templja! Kdor se ji pridruži, naj bo z mečem ubit!« Duhovnik je namreč naročil, naj ne bo ubita v Gospodovi hiši. Napravili so ji prostor in ko je prišla skoz konjski vhod v kraljevo palačo, je bila tam umorjena.

Nato je Jójada sklenil zavezo med Gospodom in kraljem in ljudstvom, da bodo Gospodovo ljudstvo, prav tako tudi med kraljem in ljudstvom. In vse ljudstvo dežele je šlo v Baalov tempelj in ga razdejalo. Njegove oltarje in podobe so popolnoma zdrobili, Baalovega duhovnika Matana pa umorili pred oltarji. Nato je duhovnik postavil straže pri Gospodovi hiši. Vse ljudstvo dežele se je veselilo in mesto je ostalo mirno.

Psalm 132

Odpev: »Gospod je izbral svoje svetišče.«

Ps 132,11.12.13-14.17-18

Gospod je prisegel Davidu trdno obljubo,
od katere ne bo odstopil:
»Potomca iz tvojega rodu
bom posadil na tvoj prestol.
Odpev: »Gospod je izbral svoje svetišče.«
Če bodo tvoji sinovi držali mojo zavezo,
zapovedi, katerih jih učim,
bodo tudi njihovi sinovi
vedno sedeli na tvojem prestolu.«
Odpev: »Gospod je izbral svoje svetišče.«
Gospod je izvolil Sion,
si ga zaželel kot svoj sedež:
»To je moje počivališče za vedno;
tu bom prebival, ker sem ga želel.
Odpev: »Gospod je izbral svoje svetišče.«
Tam bom vzbudil Davidu rog,
pripravil lučko svojemu maziljencu.
Njegove sovražnike ogrnem s sramoto,
nad njim pa bo žarela moja krona.«
Odpev: »Gospod je izbral svoje svetišče.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake Božje besede. Aleluja.

Srce je tam, kjer je zaklad

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 6,19-23)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer jih uničujeta molj in rja in kjer tatovi kopljejo in kradejo. Nabirajte si marveč zakladov v nebesih, kjer jih ne uničuje ne molj ne rja in kjer tatovi ne kopljejo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam je tudi tvoje srce. Svetilka tvojega telesa je oko. Če je torej tvoje oko zdravo, bo vse tvoje telo svetlo. Če pa je tvoje oko pokvarjeno, bo vse tvoje telo v temi. Če se torej tvoja notranja luč stemni, kolika bo tema!«
Sv. Alojzij Gonzaga (leto II), obvezni god

Ko najde en dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi.

Berilo

Borim se, da bi dosegel Kristusa

Berilo iz pisma apostola Pavla Filipljanom (Flp 3,8-14)

Bratje in sestre, vse imam za izgubo zaradi vzvišenosti spoznanja Jezusa Kristusa, mojega Gospoda, zaradi katerega sem vse zavrgel in imam za smeti, da si pridobim Kristusa in da bom v njem, ne s svojo pravičnostjo, ki je iz postave, temveč ki je po veri v Kristusa, s pravičnostjo, ki je iz Boga po veri, da bi spoznal njega in moč njegovega vstajenja ter svoj delež pri njegovem trpljenju, tako da mu postajam podoben v njegovi smrti, če bi kako prišel do vstajenja od mrtvih; ne, kakor da bi že dosegel ali da bi bil že popoln, toda trudim se, da bi tudi dosegel, ker me je dosegel Jezus Kristus.

Bratje, jaz ne mislim, da sem že dosegel; eno pa: pozabljam, kar je za menoj, in se stegujem za tem, kar je pred menoj, in tako hitim proti cilju za nagrado Božjega klica od zgoraj v Jezusu Kristusu.

Psalm 15

Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«

Ps 15,1-2.5.7-8.11

Varuj me, o Bog, k tebi se zatekam!
Govorim Gospodu: »Ti si moj Gospod,
delež moje dediščine in mojega keliha,
ti vodiš mojo usodo.«
Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«
Slavim Gospoda, da mi svetuje,
in celo ponoči me opominja moje srce.
Vedno imam pred seboj Gospoda;
ker je na moji desni, ne omahnem.
Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«
Pokazal mi boš pot življenja,
polnost veselja pri sebi,
večne radosti na svoji desnici,
večne radosti na svoji desnici.
Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«

Evangelij

Mt 5,3

Aleluja

Aleluja. Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Aleluja.

Nebeško kraljestvo je vredno več kot vse drugo

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 13,44-46)

Tisti čas je rekel Jezus množicam: Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je človek našel in skril; in od veselja nad njim gre in proda vse, kar ima, ter kupi tisto njivo. Tudi je nebeško kraljestvo podobno trgovcu, ki je iskal lepih biserov. Ko je našel dragocen biser, je šel in prodal vse, kar je imel, in ga je kupil.

Sv. Alojzij Gonzaga (21. junij)

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Alojzij Gonzaga

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Po grozljivem poboju kraljevih otrok je zavladala kraljica Atalija. Toda Joaša so skrili. Po sedmih letih ga je duhovnik Jojada razglasil pred ljudstvom. Atalijo so umorili in deželo očistili malikovanja. V dogodkih bom odkrival Božje delovanje, čeprav je pogosto veliko teme. Gospod, zahvaljujem se ti, da tudi po človeških grehih in zlu usmerjaš zgodovino k svojemu cilju.


Evangelij

Jezus kaže nasprotje med minljivim bogastvom in tistim, ki ima trajno vrednost. Življenje ljudi je odvisno od tega, kakšno bogastvo želijo doseči, na kaj se nasloniti. Pri tem so pomembni jasni nameni. Premislil bom, kaj je moj temeljni zaklad, komu dajem prvo mesto in kje iščem svojo varnost. Gospod, podpiraj me, da bom usmeril srce k tvojim dobrinam, ki ne bodo razočarale.

Primož Krečič