Božja beseda za soboto, 21. aprila 2018

Teden molitve za duhovne poklice (od 3. do 4. velikonočne nedelje)

Sobota 3. velikonočnega tedna

»Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš!« (Jn 6,68-69)

Berilo

Cerkev raste v Svetem Duhu

Berilo iz apostolskih del (Apd 9,31-42)

Tedaj je Cerkev po vsej Judeji in Galileji in Samariji imela mir. Krepila se je, živela v Gospodovem strahu in rastla po tolažbi Svetega Duha. Peter je vse obiskoval in tako je prišel tudi k svetim, ki so prebivali v Lidi. Tam je našel nekega moža Eneja, ki je že osem let ležal na postelji; bil je mrtvouden.

Peter mu je rekel: »Enej, Jezus Kristus te ozdravlja; vstani in si sam postelji.« In takoj je vstal. In videli so ga vsi, ki so prebivali v Lidi in na saronski zemlji, in so se spreobrnili h Gospodu.

V Jafi je živela neka učenka Tabita, kar pomeni Dorka – Gazela. Bila je polna dobrih del in je delila obilo miloščine. Tiste dni pa je zbolela in umrla. Umili so jo in jo položili v zgornjo sobo. Ker pa je Lida blizu Jafe in so učenci slišali, da je Peter tam, so poslali k njemu dva moža s prošnjo: »Ne odlašaj priti k nam!« Peter je vstal in šel z njima. Ko je prišel, so ga peljali v zgornjo sobo in stopile so k njemu vse vdove ter s solzami v očeh kazale plašče in oblačila, ki jim jih je naredila Dorka, ko je bila še med njimi. Peter je vse odpravil ven, pokleknil in molil. Nato se je obrnil proti truplu in rekel: »Tabita, vstani!« Ta je odprla oči in, ko je zagledala Petra, je sedla. Podal ji je roko in jo vzdignil; potem je poklical svete in vdove in jo predstavil živo. Razvedelo pa se je po vsej Jafi in mnogo jih je verovalo v Gospoda.

Psalm 116

Odpev: »Kako naj povrnem Gospodu vse dobro?«

Ps 116,12-17

Kako naj povrnem Gospodu
vse dobro, kar mi je storil?
Kelih zveličanja bom dvignil
in bom klical Gospodovo ime.
Odpev: »Kako naj povrnem Gospodu vse dobro?«
Spolnil bom svoje obljube Gospodu
pred vsem njegovim ljudstvom.
Dragocena je v Gospodovih očeh
smrt njegovih svetih.
Odpev: »Kako naj povrnem Gospodu vse dobro?«
O Gospod, tvoj hlapec sem,
tvoj hlapec, sin tvoje dekle.
Daroval ti bom hvalno daritev
in bom klical Gospodovo ime.
Odpev: »Kako naj povrnem Gospodu vse dobro?«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Kristus je moral trpeti in vstati od mrtvih in tako iti v svojo slavo. Aleluja.

Kristus ima besede večnega življenja

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 6,60-69)

Tisti čas so mnogi izmed Jezusovih učencev rekli: »Trda je ta beseda, kdo jo more poslušati?« Ker je pa Jezus sam pri sebi vedel, da njegovi učenci nad tem godrnjajo, jim je rekel: »To vam je v spotiko? Če boste pa videli Sina človekovega iti gor, kjer je bil poprej? Duh je, ki oživlja, meso ne koristi nič. Besede, ki sem vam jih govoril, so duh in življenje. So pa nekateri med vami, ki ne verujejo.« Jezus je namreč vedel od začetka, kateri so, ki ne verujejo, in kdo ga bo izdal. In je dejal: »Zaradi tega sem vam rekel, da ne more nihče priti k meni, ako mu ni dano od mojega Očeta.«

Odslej je mnogo njegovih učencev odstopilo in niso več hodili z njim. Jezus je torej rekel dvanajsterim: »Ali hočete oditi tudi vi?« Odgovoril mu je Simon Peter: »Gospod, h komu pojdemo? Besede večnega življenja imaš in mi verujemo in vemo, da si ti Kristus, Božji Sin.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Anzelm

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Po Savlovem spreobrnjenju nastopi mir in Cerkev se širi. Sveti Duh s čudeži podpira delo oznanjevalcev. Peter obiskuje skupnosti. V Lidi ozdravi hromega Eneja, v Jopi pa obudi mrtvo Tabito. Z vsemi močmi se bom posvetil rasti Kraljestva. Gospod, daj mi svojega Duha, da bo deloval po meni, da se bodo ljudje po mojih besedah in dejanjih spreobrnili ter postali tvoji učenci.


Evangelij

Po Jezusovem govoru nastopi med učenci kriza. Mnogi odidejo, dvanajstere pa povabi, naj se jasno odločijo. Peter v imenu vseh izpove opredelitev zanj, saj ne pozna večje gotovosti, kakor je on, ki je Sveti od Boga. Vedno znova se moram opredeliti za Jezusa, njegovo besedo in dar večnega življenja. Gospod, čeprav me kdaj prime skušnjava, da bi te zapustil, te prosim za Svetega Duha, da me bo krepil in mi pomagal v zvestobi.

Primož Krečič