Božja beseda za torek, 21. oktobra 2014

Torek 29. tedna med letom (leto II)

»Blagor tistim služabnikom, ki jih bo gospodar ob svojem prihodu našel budne!« (Lk 12,37)

Berilo

Kristus vse človeštvo združuje v eno

Berilo iz pisma apostola Pavla Efežanom (Ef 2,12-22)

Bratje, v tistem času ste bili na svetu brez Kristusa, izključeni iz izraelskega občestva in tuji zavezam obljube, brez upanja in brez Boga. Zdaj pa ste v Jezusu Kristusu vi, ki ste bili nekdaj daleč, blizu prišli po Kristusovi krvi. On je naš mir, ki je oba dela združil v eno in je ločilno steno med njima, sovraštvo, podrl, ko je postavo zapovedi v predpisih odpravil s svojim telesom, da bi tako oba v sebi preustvaril v enega, novega človeka ter posredoval mir in oba v enem telesu spravil z Bogom po križu, s tem da je na njem sovraštvo uničil.

Tako je prišel in oznanil mir vam, ki ste bili daleč, in mir njim, ki so bili blizu; kajti po njem imamo oboji v enem Duhu dostop k Očetu. Niste več tujci in priseljenci, ampak sodržavljani svetih in Božji domačini, zidani na temelju apostolov in prerokov. Glavni vogelni kamen je sam Jezus Kristus, na katerem vsa stavba skladno raste v svet tempelj v Gospodu, v katerega se tudi vi vzidavate za Božje bivališče v Duhu.

Psalm 85

Odpev: »Gospod nam je vir mirú.«

Ps 85,9-10.11-12.13-14

Poslušam, kaj govori Gospod Bog:
Zares, o miru govori svojemu ljudstvu.
Blizu je rešitev tem, ki se ga bojijo
in slava bo prebivala v naši deželi.
Odpev: »Gospod nam je vir mirú.«
Usmiljenje in zvestoba se bosta srečala,
pravičnost in mir se poljubila;
zvestoba bo pognala iz zemlje,
pravičnost se sklonila z nebes.
Odpev: »Gospod nam je vir mirú.«
Gospod bo dal blagoslov
in naša dežela bo obrodila svoj sad.
Pravičnost bo hodila pred njim
in zveličanje po sledi njegovih korakov.
Odpev: »Gospod nam je vir mirú.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Jaz sem luč sveta, govori Gospod, kdor hodi za menoj, bo imel luč življenja. Aleluja.

Blagor nam, če nas Kristus najde pripravljene

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 12,35-38)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Vaša ledja naj bodo opasana in svetilke prižgane in vi bodite podobni ljudem, ki čakajo, kdaj se vrne njih gospod s svatbe, da mu takoj odpró, ko pride in potrka.

Blagor služabnikom, ki jih gospod ob svojem prihodu najde čuječe! Resnično, povem vam, da se bo opasal ter jih posadil za mizo in bo pristopil ter jim stregel. In če pride ob drugi straži in če pride ob tretji straži in jih tako najde, blagor jim!«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Uršula

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel gleda, kako sta nepokorščina in greh prinesla med ljudi razdor. Kristus pa je s svojo žrtvijo podrl to ločilno steno in ustanovil Cerkev, v kateri je vsem omogočen dostop do Očeta. Jezus me vabi, naj stopim na pot njegovega križa in v sebi vse povežem z njim. Gospod, hvala, ker me tvoja brezkončna milost napolnjuje z veseljem, da ti vedno zmaguješ in povezuješ vse ljudi.

Evangelij

Z opasano obleko in s prižganimi svetilkami čakajo služabniki gospodarja, da se vrne s svatbe in jih nagradi za zvestobo. Moje življenje naj bo veselo pričakovanje tega prihoda, ob katerem me bo Gospod obdaril s svojo ljubeznijo. Zato mu zaupam in hodim naprej. Gospod, hvala, da si romar na poteh mojega življenja. Naj bom pripravljen v vsakem trenutku, ko boš prišel.

Primož Krečič