Božja beseda za soboto, 20. avgusta 2022


Sv. Bernard, obvezni god

Sobota 20. tedna med letom (leto II)

»Največji med vami bodi vaš strežnik« (Mt 23,11).

Berilo

V templju je Božje veličastvo

Berilo iz knjige preroka Ezekijela (Ezk 43,1-7)

Angel me je peljal k vratom, ki so gledala proti vzhodu. In glej, veličastvo Izraelovega Boga je prišlo od vzhoda. Njegovo šumenje je bilo kakor šumenje velikih vodá, zemlja je žarela od njegovega veličastva. Prikazen, ki sem jo videl, je bila kakor prikazen, ki sem jo videl, ko je prišel, da uniči mesto; tudi je bila kakor prikazen, ki sem jo videl ob reki Kobar. Padel sem na obraz.

Gospodovo veličastvo pa je vstopilo pri vzhodnih vratih v tempelj. Duh me je vzdignil in me pripeljal na notranji dvor. Glej, tempelj je bil napolnjen z Gospodovim veličastvom. Slišal sem, kako je nekdo iz templja govoril z menoj, medtem ko je mož še vedno stal poleg mene. Rekel mi je: »Sin človekov, to je prostor za moj prestol, kraj za stopala mojih nog, kjer bom vekomaj prebival med Izraelovimi sinovi.«

Psalm 85

Odpev: »Božje slave bo polna vsa zemlja.«

Ps 85,9-10.11-12.13-14

Poslušam, kaj govori Gospod Bog:
zares, o miru govori svojemu ljudstvu.
Blizu je rešitev tem, ki se ga bojijo
in slava bo prebivala v naši deželi.
Odpev: »Božje slave bo polna vsa zemlja.«
Usmiljenje in zvestoba se bosta srečala,
pravičnost in mir se poljubila;
zvestoba bo pognala iz zemlje,
pravičnost se sklonila z nebes.
Odpev: »Božje slave bo polna vsa zemlja.«
Gospod bo dal blagoslov
in naša dežela bo obrodila svoj sad.
Pravičnost bo hodila pred njim
in zveličanje po sledi njegovih korakov.
Odpev: »Božje slave bo polna vsa zemlja.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Sprejmite v krotkosti vsajeno besedo, ki more rešiti vaše duše. Aleluja.

Jezus vabi k delom po veri

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 23,1-12)

Takrat je Jezus spregovoril množicam in svojim učencem: Mojzesovo stolico so zasedli pismouki in farizeji. Vse torej, kar vam porečejo, držite in izvršujte, po njih delih pa se ne ravnajte; govorijo namreč, pa ne delajo. Vežejo težka in neznosna bremena ter jih nalagajo ljudem na rame, a sami jih še s prstom nočejo premakniti. Vsa svoja dela pa opravljajo zato, da bi jih ljudje videli: napravljajo si namreč širše molitvene jermene in povečujejo si na oblekah obeske; radi imajo prva mesta na gostijah in prve sedeže v shodnicah in da jih ljudje pozdravljajo na trgih ter kličejo »rabbi«.

Vi pa se ne dajte klicati z imenom »rabbi«, zakaj eden je vaš Učenik, vi vsi ste pa bratje. Tudi ne kličite nikogar na zemlji »oče«, zakaj eden je vaš Oče, nebeški. Tudi se ne imenujte vodniki, zakaj eden je vaš vodnik, Kristus.

Kdor je največji med vami, bodi vaš strežnik. Kdor se bo poviševal, bo ponižan, in kdor se bo poniževal, bo povišan.
Sv. Bernard (leto II), obvezni god

Berilo

Bog ga napaja z modrostjo

Berilo iz Sirahove knjige (Sir 15,1-6)

Kdor se boji Boga, dela dobro; kdor se drži postave, jo doseže. Ona mu pride naproti kakor mati in ga sprejme kakor mlada žena; hrani ga s kruhom razsodnosti in ga napaja z vodo modrosti; on se naslanja nanjo in ne omahuje, njej se zaupa in ni osramočen. Ona ga povišuje nad njegove tovariše, mu odpira usta sredi občine. Pri njej najde veselje in radost in podeduje večno slavo.

Psalm 15

Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«

Ps 15,1-2.5.7-8.11

Varuj me, o Bog, k tebi se zatekam!
Govorim Gospodu: »Ti si moj Gospod,
delež moje dediščine in mojega keliha,
ti vodiš mojo usodo.«
Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«
Slavim Gospoda, da mi svetuje,
in celo ponoči me opominja moje srce.
Vedno imam pred seboj Gospoda;
ker je na moji desni, ne omahnem.
Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«
Pokazal mi boš pot življenja,
polnost veselja pri sebi,
večne radosti na svoji desnici,
večne radosti na svoji desnici.
Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«

Evangelij

Prim. 1 Jn 4,12

Aleluja

Aleluja. Če se med seboj ljubimo, ostaja Bog v nas in je njegova ljubezen v nas popolna. Aleluja.

Svetniki so tam, kjer je Jezus

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 17,20-26)

Tisti čas je Jezus povzdignil oči k nebu in molil: »Sveti Oče, ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. Oče, hočem, naj bodo tudi ti, ki si mi jih dal, z menoj tam, kjer sem jaz, da bodo gledali moje veličastvo, ki si mi ga dal, ker si me ljubil pred začetkom sveta. Pravični Oče, svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom še razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Bernard

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Izraelci se sprašujejo, ali je Bog pozabil na obljube in so bogovi poganov močnejši od njega. Prerok ima videnje, kako je oblak luči napolnil tempelj, kar pomeni nov izhod in vnovično Božje kraljevanje v Izraelu. V teminah in odpadih me Gospod vabi, naj ob njegovi besedi prehodim pot rešitve in se odprem njegovi slavi. Gospod, hvala, da si neutruden Bog med svojim ljudstvom.

Evangelij

Jezus govori o duhovnih voditeljih ljudstva. Očita jim, da so nedosledni, ko drugim nalagajo težke obveznosti, sami pa se jih ne držijo. Pretiravajo s pobožnimi držami in dejanji, da bi jih ljudje hvalili. Trudil se bom iskreno živeti svojo vero in drugih ne obremenjevati z zahtevami, ki jih sam ne živim. Gospod, hvala, ker me učiš stvarne vere, da se trudim iskati to, kar ugaja tebi.

Primož Krečič

Sv. Bernard (20. avgust)