Božja beseda za soboto, 20. julija 2019

Sobota 15. tedna med letom (leto I)

»In v njegovo ime bodo upali narodi« (Mt 12,21)

Berilo

Bog v noči reši Izraelce iz Egipta

Berilo iz 2. Mojzesove knjige (2 Mz 12,37-42)

Izraelovi sinovi so odrinili iz Ramesesa v Sokot, okoli šeststo tisoč pešcev, mož, ne da bi šteli otroke. Tudi dosti ljudstva, ki se jim je pridružilo, je šlo z njimi ter drobnica in goved, silno veliko živine. Iz testa, ki so ga prinesli iz Egipta, so spekli opresne podpepelnike, ker ni bilo kvašeno; kajti izgnali so jih iz Egipta, da se niso mogli muditi in si tudi popotnje niso pripravili. Časa, ki so ga Izraelovi sinovi prebili v Egiptu, je bilo štiristo let. Po štiristo tridesetih letih, do dneva natančno, so vsa krdela Gospodove vojske izšla iz egiptovske dežele. To je bila za Gospoda noč bedenja, ko jih je izpeljal iz egiptovske dežele; to noč naj bedijo Gospodu v čast vsi Izraelov! sinovi od roda do roda.

Psalm 136

Odpev: »Vekomaj traja njegovo usmiljenje.«

Ps 136,1.23-24.10-12.13-15

Hvalite Gospoda, ker je dober:
Spomnil se nas je v našem ponižanju
in nas osvobodil naših sovražnikov.
Odpev: »Vekomaj traja njegovo usmiljenje.«
Udaril je Egipčane v njih prvorojencih
in je Izraela izpeljal izmed njih
z močno roko in stegnjenim laktom.
Odpev: »Vekomaj traja njegovo usmiljenje.«
Razdelil je Rdeče morje v dva dela
in pripeljal Izraela sredi njega,
pahnil faraona in njegovo vojsko v Rdeče morje.
Odpev: »Vekomaj traja njegovo usmiljenje.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, tvoje zapovedi so trdne, postavljene za vse vekove. Aleluja.

Jezus noče, da bi ga razglašali

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 12,14-21)

Tisti čas so farizeji šli ven in se posvetovali zoper Jezusa, da bi ga pogubili. Toda Jezus je zvedel in se je umaknil od tam. Mnogo jih je šlo za njim; ozdravil je vse ter jim zabičal, naj ga ne razglasijo; da se je spolnilo, kar je rekel prerok Izaija: »Glej, moj služabnik, ki sem ga izvolil, moj ljubljenec, ki ga je vzljubila moja duša! Dal mu bom svojega duha in oznanil bo pravico narodom. Ne bo se prepiral in ne bo vpil in nihče ne bo slišal na ulicah njegovega glasu. Nalomljenega trsta ne bo prelomil in tlečega stenja ne bo ugasil, dokler pravice ne dovede do zmage: in vanj bodo upali narodi.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Marjeta

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Egipčani so Izraelce naravnost napodili. Število šeststo tisoč je preveliko, vsekakor pa jih je bilo nekaj tisoč. V Egiptu so prebivali štiristo trideset let. Avtor želi povedati, da je bila ta rešitev Božje delo. Zato so obnavljali spomin in zahvalo Bogu. Trudil se bom obujati vsa dejanja rešitve po Božjem posegu v osebnem in družbenem življenju. Gospod, hvala, ker tako neutrudno rešuješ vse, ki se k tebi zatekajo.

Evangelij

Jezus se umakne pred farizeji, ki ga imajo za nasprotnika Boga. Tistim, ki ga iščejo, se predstavi kot usmiljeni služabnik, kakršnega je napovedal Izaija. Ne dela hrupa v javnosti, blizu je ljudem ob robu, grešnikom in ponižnim. Posnemal ga bom v skrbi za male in obrobne, da bi tudi v meni zaživelo Božje usmiljenje. Gospod, daj mi moč, da ne bom vračal tistim, ki me zasramujejo zaradi zvestobe v veri.

Primož Krečič