Božja beseda za ponedeljek, 20. novembra 2023

Teden zaporov (teden pred nedeljo Kristusa kralja)

Ponedeljek 33. tedna med letom (leto I)

»Tisti, ki so hodili spredaj, so ga grajali, naj umolkne; on pa je še bolj vpil: 'Davidov sin, usmili se me!'« (Lk 18,39)

Berilo

Ljudstvo zadene težka preskušnja

Berilo iz 1. knjige Makabejcev (1 Mkb 1,10-15.41-43.54-57.62-64)

Za kraljem Aleksandrom je pognala grešna korenina Antioh Epifán, sin kralja Antioha; poprej je bil talec v Rimu, zavladal pa je v 137. letu grškega kraljestva. Tisti čas so iz Izraela izšli brezbožni sinovi, ki so mnoge pregovorili z besedami: »Pojdimo in sklenimo zavezo z neverniki, ki so okrog nas; zakaj odkar smo se od njih ločili, nas je zadelo mnogo hudega!« Ta predlog jim je ugajal. Nekateri izmed ljudstva so bili pripravljeni iti h kralju, in dal jim je oblast uvesti navade nevernikov. Sezidali so v Jeruzalemu telovadnico po poganskem običaju, odstranili so si sledove obreze, odpadli od svete zaveze, se zvezali s pogani in se prodali, da so delali húdo.

Tedaj je kralj Antioh pisal vsemu svojemu ljudstvu, naj bodo vsi en narod in naj sleherni zapusti svoje običaje. Vsa ljudstva so se vdala kraljevemu ukazu. Celo mnogim Izraelcem je bilo všeč njihovo bogočastje: darovali so malikom in skrunili soboto.

Petnajstega dne meseca kásleva v 145 letu so postavili gnusobo opustošenja (mališki žrtvenik) na oltarju. Tudi v Judovih mestih naokrog so postavili oltarje. Pri hišnih vratih in na ulicah so zažigali kadilo. Knjige postave, ki so jih našli, so raztrgali in sežgali. Kjer se je pri kom našla knjiga zaveze, in če je kdo ravnal po postavi, ga je kraljev ukaz obsodil na smrt.

Toda mnogi v Izraelu so ostali stanovitni in trdni pri sklepu, da ne bodo uživali nečistih jedi. Raje so hoteli v smrt, kakor, da bi se omadeževali z jedmi in oskrunili sveto zavezo, in so umrli. Silno huda kazen je pritiskala Izraela.

Psalm 119

Odpev: »Varuj me v zvestobi svojim zapovedim.«

Ps 119,53.61.134.150.155.158

Nevolja me grabi zaradi grešnikov,
ki zapuščajo tvojo postavo.
Zanke grešnikov so me zapletle,
tvoje postave nisem pozabil.
Odpev: »Varuj me v zvestobi svojim zapovedim.«
Osvobôdi me nasilstva ljudi,
držal bom tvoje zapovedi!
Približujejo se moji krivični preganjalci,
daleč so od tvoje postave.
Odpev: »Varuj me v zvestobi svojim zapovedim.«
Daleč so grešniki od rešitve,
ker ne marajo za tvoje zakone.
Videl sem nezveste in zastudilo se mi je,
ker se ne držijo tvojega izreka.
Odpev: »Varuj me v zvestobi svojim zapovedim.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Tvoja beseda je svetilka mojim nogam in luč na moji stezi. Aleluja.

Slepi prosi Jezusa, da bi videl

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 18,35-43)

Ko se je Jezus bližal Jerihi, je slep človek sedél kraj pota in prosil vbogajme. Ko je slišal množico, ki je šla mimo, je vpraševal, kaj bi to bilo. Povedali so mu: »Mimo gre Jezus iz Nazareta.« In zavpil je: »Jezus, Sin Davidov, usmili se me!« Spredaj gredoči so ga svarili, naj utihne. On pa je še glasneje kričal: »Sin Davidov, usmili se me!«

Jezus je tedaj obstal in rekel, naj ga pripeljejo k njemu. Ko se je približal, ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« On pa je rekel: »Gospod, da spregledam.«

In Jezus mu je rekel: »Spreglej, tvoja vera te je ozdravila.« V hipu je spregledal, šel za njim in slavil Boga. In vse ljudstvo je dalo Bogu hvalo, ko je to videlo.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Edmund

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Antioh IV. Epifan uvaja grške ustanove in navade. Nekateri Judje to sprejmejo in zapustijo vero, drugi so odločno proti. Začne se preganjanje. Ob tej zvestobi bom krepil svojo odločitev za Boga in se boril proti kompromisom. Opogumi me, Gospod, da bom zvest, ko bodo drugi delali drugače ali me celo zasmehovali.

Evangelij

Na poti v Jeriho se Jezus sreča s slepim beračem. Ta kriči po rešitvi. Posebnost je, da ima globoko zaupanje v Jezusa, prizna ga za Mesija in Rešitelja. Okrepil bom vero v Jezusovo moč, da me more ozdraviti. Gospod, podari mi vero tega berača, da bom vse v življenju povezal s teboj.

Primož Krečič