Božja beseda za soboto, 20. oktobra 2018

Sobota 28. tedna med letom (leto II)

»Kajti Sveti Duh vas bo poučil tisto uro, kaj je treba reči.« (Lk 12,12)

Berilo

Kristus je glava telesa, Cerkve

Berilo iz pisma apostola Pavla Efežanom (Ef 1,15-23)

Bratje, odkar sem slišal o vaši veri v Gospodu Jezusu in o ljubezni do vseh svetih, se zato tudi jaz neprenehoma zahvaljujem za vas in se vas spominjam v svojih molitvah: Bog našega Gospoda Jezusa Kristusa, Oče veličastva, naj vam dá duha modrosti in razodetja, da bi ga spoznali, in vašemu srcu razsvetljene oči, da bi vedeli kakšno je upanje, v katero vas je poklical, kakšno bogastvo njegove veličastne dediščine pri svetih in kako neizmerna velikost njegove moči do nas vernikov.

Kakšno je delo njegove silne moči, ki ga je storil v Kristusu, ko ga je obudil od mrtvih in ga posadil na svojo desnico v nebesih nad vsako vladarstvo in oblast in moč in gospodstvo in vsako ime, ki se imenuje ne le na tem svetu, ampak tudi v prihodnjem. Vse je podvrgel njegovim nogam in njega je kot glavo čez vse dal Cerkvi, ki je njegovo telo, polnost njega, ki vse v vsem napolnjuje.

Psalm 8

Odpev: »Svojemu Sinu si dal vso oblast.«

Ps 8,2-3.4-5.6-7

Kako čudovito je tvoje ime po vsej zemlji,
povzdignil si svoje veličastvo nad nebesa!
Iz ust otrok in dojencev ti gre hvala
navkljub tvojim nasprotnikom.
Odpev: »Svojemu Sinu si dal vso oblast.«
Kadar gledam tvoje nebo,
mesec in zvezde, ki si jih naredil:
Kaj je človek, da se ga spominjaš,
ali sin človekov, da skrbiš zanj?
Odpev: »Svojemu Sinu si dal vso oblast.«
In vendar, naredil si ga le malo nižjega od angelov,
s slavo in častjo si ga ovenčal;
dal si mu oblast nad deli svojih rok,
in vse si podvrgel njegovim nogam.
Odpev: »Svojemu Sinu si dal vso oblast.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, tvoje besede so duh in življenje, ti imaš besede večnega življenja. Aleluja.

Božji Duh navdihuje vernike v preganjanju

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 12,8-12)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Vsakega, kdor mene prizna pred ljudmi, bo tudi Sin človekov priznal pred Božjimi angeli; kdor me pa zataji pred ljudmi, bo zatajen pred Božjimi angeli. Vsakemu, kdor poreče besedo zoper Sina človekovega, se bo odpustilo; kdor pa izreče kletev zoper Svetega Duha, se mu ne bo odpustilo. Kadar vas bodo pa vlačili v shodnice, pred urade in pred oblasti, ne skrbite, kako ali s čim bi se zagovarjali ali kaj bi rekli. Sveti Duh vas bo namreč poučil v tisti uri, kaj je treba reči.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Irena

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Vstajenje ni vrnitev v življenje pred smrtjo. Vstali Kristus živi polno življenje v Bogu. Apostol prosi za Duha modrosti, da bi Efežani okrepili zaupanje v poveličanega Kristusa. Priznal bom Kristusa za Gospoda in se zavedal, da on vodi svet in Cerkev, pa čeprav je obtežena z mnogimi bremeni. Gospod, hvala za tvojo skrb. Obnovi moje zaupanje v poslanstvo Cerkve v svetu.

Evangelij

Jezus vidi prihodnje trpljenje učencev, zato jih spodbuja k iskrenemu zaupanju in pričevanju. Obljublja jim podporo Svetega Duha, ki pa ne bo učinkovita, če se bodo zaprli pred njegovim delovanjem. Kljub slabostim se bom trudil oznanjati Kristusa pred svetom, ki mu je nasproten. Gospod, daj mi moči Duha, da bom premagal strah in z življenjem pričal zate.

Primož Krečič