Božja beseda za soboto, 2. julija 2022

Sobota 13. tedna med letom (leto II), sobota po prvem petku

»Ali morejo svatje žalovati, dokler je ženin med njimi?« (Mt 9,15).

Berilo

Bog po spet obnovil Izraelovo slavo

Berilo iz knjige preroka Amosa (Am 9,11-15)

Tako govori Gospod: »Tiste dni spet dvignem razpadlo Davidovo kočo, popravim razpoke, dvignem podrtine, obnovim jo, kakor je bila v nekdanjih časih, da vzamejo v posest ostanek Edoma in vse narode, ki so bili moji,« govori Gospod, ki to izvršuje. »Glej, prišli bodo dnevi,« govori Gospod, »ko bo stopal orač tesno za žanjcem in tlačilec grozdja za sejavcem; z gorá bo kapljal vinski mošt in teklo bo z vseh gričev. Obnovil bom svoje ljudstvo Izrael; pozidali bodo in naselili porušena mesta, zasadili bodo vinograde in pili vino, napravili vrtove in uživali njihov sad. Zasadil jih bom v njihovi zemlji; nikdar več ne bodo izruvani iz zemlje, ki sem jo dal njim,« govori Gospod, tvoj Bog.

Psalm 85

Odpev: »Gospod nam je vir miru.«

Ps 85,9.11-14

Poslušam, kaj govori Gospod Bog:
zares, o miru govori svojemu ljudstvu.
Blizu je rešitev tem, ki se ga bojijo
in slava bo prebivala v naši deželi.
Odpev: »Gospod nam je vir miru.«
Usmiljenje in zvestoba se bosta srečala,
pravičnost in mir se poljubila;
zvestoba bo pognala iz zemlje,
pravičnost se sklonila z nebes.
Odpev: »Gospod nam je vir miru.«
Gospod bo dal blagoslov
in naša dežela bo obrodila svoj sad.
Pravičnost bo hodila pred njim
in zveličanje po sledi njegovih korakov.
Odpev: »Gospod nam je vir miru.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, odpri nam srce, da bomo pazili na besede tvojega Sina. Aleluja.

Post ne sodi v čas veselja

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 9,14-17)

Tedaj so stopili k Jezusu Janezovi učenci in rekli: »Kako da se mi in farizeji pogostoma postimo, tvoji učenci pa ne?« Jezus jim je odgovoril: »Ali morejo žalovati svatje, dokler je pri njih ženin? Pridejo pa dnevi, ko bo ženin od njih vzet in takrat se bodo postili. Nihče ne prišije zaplate iz neudelanega blaga na staro obleko. Našiv namreč obleko trga in nastane še večja luknja. Tudi ne devajo novega vina v stare mehove; sicer mehovi počijo in se vino razlije in mehovi končajo; temveč novo vino devajo v nove mehove in se oboje ohrani.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Janez Frančišek Regis

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Logika Božjega vodenja zgodovine je nezlomljiva. Ob črnih napovedih propada se že sveti mesijansko upanje. Prerok vidi, kako se bo ljudstvo kesalo v svoji kazni in spet zaživelo v zvestobi Bogu. V veliki temi se bom zavedal resnosti stanja, obenem pa v moči vere kazal na Gospodovo rešitev. Gospod, tvoje upanje je trdno. Pomagaj mi vedno ohraniti svetel pogled.

Evangelij

Janezovi učenci očitajo Jezusu, da ne upošteva posta tako kot oni in farizeji. Jezus jim odgovori, da se ni mogoče postiti v veselju, ko je on kot ženin med njimi. Ko bo vzet od njih in bodo prišle preizkušnje, pa se bodo postili. Ali živim veselje, ki ga Jezus podarja svojim prijateljem? Gospod, hvala, ker si prinesel veselje svobode in življenja, da si temelj pravega veselja.

Primož Krečič