Božja beseda za soboto, 19. septembra 2015

Sobota 24. tedna med letom (leto I)

»Rekel jim je: 'Vam je dano spoznati skrivnosti Božjega kraljestva, drugim pa je to dano v prilikah.'« (Lk 8, 10a)

Berilo

Ohranimo vero v evangelij do Kristusovega prihoda

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Timoteju (1 Tim 6,13-16)

Preljubi, zapovedujem ti vpričo Boga, ki vse oživlja, in Jezusa Kristusa, ki je pod Poncijem Pilatom dobro pričeval, da ohraniš zapoved brez madeža in brez graje do prihoda našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki ga bo ob svojem času pokazal blaženi in edini Vladar, Kralj nad kralji in Gospod nad gospodi, ki ima edini nesmrtnost in prebiva v nedostopni svetlobi, ki ga noben človek ni videl in ga videti tudi ne more; njemu čast in večno gospostvo. Amen.

Psalm 100

Odpev: »Stopajte veseli pred Božje obličje.«

Ps 100,2.3.4.5

Glasno pritrjujte Gospodu, vse dežele,
služite Gospodu z veseljem!
Stopajte pred njegovo obličje z radostjo!
Odpev: »Stopajte veseli pred Božje obličje.«
Vedite, Gospod je Bog:
on nas je naredil in mi smo njegovi,
njegovo ljudstvo in ovce njegove paše.
Odpev: »Stopajte veseli pred Božje obličje.«
Vstopite skoz’ njegova vrata s hvalnim petjem,
v njegove dvore s hvalnicami;
slavite ga, blagrujte njegovo ime!
Odpev: »Stopajte veseli pred Božje obličje.«
Zakaj dober je Gospod,
vekomaj traja njegovo usmiljenje
in od roda do roda njegova zvestoba.
Odpev: »Stopajte veseli pred Božje obličje.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Bog je hotel svet s seboj spraviti v Kristusu in je ustanovil med nami nauk sprave. Aleluja.

Ohranimo oznanjeno besedo in obrodimo sad

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 8,4-15)

Ker se je zbirala velika množica in so iz mest prihajali k Jezusu, je povedal v priliki: »Sejavec je šel seme sejat. Ko je sejal, ga je nekaj padlo poleg pota in je bilo pohojeno in ptice neba so ga pozobale. Drugo je padlo na skalo; in ko je pognalo, je usahnilo, ker ni imelo vlage. Drugo je padlo v sredo med trnje; in trnje, ki je z njim zrastlo, ga je zadušilo. Drugo je padlo na dobro zemljo in je zrastlo ter obrodilo stoteren sad.« Ko je to govoril, je zaklical: »Kdor ima ušesa za poslušanje, naj posluša!«

Njegovi učenci pa so ga vprašali, kaj pomeni ta prilika. Rekel jim je: »Vam je dano razumeti skrivnost Božjega kraljestva, drugim pa v prilikah, da gledajo, pa ne vidijo, poslušajo, pa ne razumejo.

Prilika pa to pomeni: Seme je Božja beseda. Kateri so poleg pota, so tisti, ki poslušajo, nato pa pride hudič in vzame besedo iz njih src, da ne verujejo in se ne rešijo. Kateri so na skali, so tisti, ki z veseljem sprejemajo besedo, kadar jo slišijo, pa nimajo korenine: nekaj časa verujejo, ob času skušnjave pa odpadejo. Seme, ki je padlo med trnje, pa so tisti, ki slišijo, pa gredo in se v skrbeh in bogastvu in nasladnostih življenja zadušijo in ne obrodijo sadu. Ono, ki je v dobri zemlji, pa so tisti, ki besedo slišijo in ohranijo v dobrem in plemenitem srcu ter obrodijo sad v potrpljenju.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Januarij in tovariši

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel spodbuja Timoteja, naj izpolnjuje zapovedi in slavi Gospoda, ki se bo razodel ob koncu časov, ko bo vzpostavil svoje kraljevanje in nesmrtnost za razliko od lažnih bogov, ki jih časti ljudstvo. Tudi jaz mu moram zapeti hvalnico z vsem svojim življenjem. Gospod, hvala za tvoje pričevanje, ko si razkril neskončno ljubezen Boga. Hvala, da te morem slaviti bolj kot vse drugo.

Evangelij

Seme, ki pade na cesto, med kamenje in med trnje, je zadušeno. Tisto, ki pade v dobro zemljo, obrodi bogat sad. Življenje Jezusovega učenca mora koreniniti v Božji besedi, čeprav ga želi hudobni duh odvrniti od tega. Boril se bom proti oviram, ki onemogočajo sprejetje Božje besede. Gospod, daj mi pozorno srce, ki bo slišalo tvojo besedo in jo ohranilo, da bo prinesla sadove.

Primož Krečič