Božja beseda za soboto, 18. novembra 2023

Sobota 32. tedna med letom (leto I)

»Povedal jim je še priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati« (Lk 18,1)

Berilo

Božja rešitev prek Rdečega morja

Berilo iz knjige modrosti (Mdr 18,14-16;19,6-9)

Ko je globok molk objemal vse in je noč v svojem hitrem teku dosegla sredino, je tvoja vsemogočna beseda iz nebes, s kraljevega prestola, priletela kot razkačen bojevnik v sredo pogubi izročene dežele; nosila je kot oster meč tvoje nepreklicno povelje; ustavila se je in napolnila vse s smrtjo, dotikala se je neba in hodila po zemlji.

Vse stvarstvo se je v svojem bistvu znova preobrazilo in bilo poslušno tvojim posebnim poveljem, da bi se tvoji otroci ohranili nepoškodovani. Videl se je oblak, ki je obsenčeval vojsko, in suha zemlja, ki se je pojavila, kjer je bila prej voda, neovirana pot iz Rdečega morja in zeleneče polje iz silovitega valovja. Varovanci tvoje roke so z vsem ljudstvom šli čez to in videli presenetljiva čuda. Kakor konji so se pasli, poskakovali kot jagnjeta in slavili tebe, Gospod, svojega rešitelja.

Psalm 105

Odpev: »Spominjajte se čudovitih Božjih del.«

Ps 105,2-3.36-37.42-43

Pojte Gospodu, igrajte mu,
pripovedujte o vseh njegovih čudežih!
Ponašajte se z njegovim svetim imenom,
naj se veseli srce njih, ki iščejo Gospoda!
Odpev: »Spominjajte se čudovitih Božjih del.«
Udaril je vse prvorojence v egiptovski deželi,
upanje vse njihove moči.
Izpeljal jih je, obložene s srebrom in zlatom,
ni bilo onemoglega med njimi.
Odpev: »Spominjajte se čudovitih Božjih del.«
Spominjal se je svoje svete besede,
ki jo je dal Abrahamu, svojemu služabniku;
izpeljal je svoje ljudstvo v veselju,
svoje izvoljence ob radostnih vzklikih.
Odpev: »Spominjajte se čudovitih Božjih del.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, nagni mi srce k svojim odredbam; podári mi svojo postavo. Aleluja.

Bog pomaga do pravice tistim, ki kličejo k Njemu

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 18,1-8)

Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati. Rekel je: »V nekem mestu je bil sodnik, ki se ni bal Boga in se ni menil za človeka. In v tistem mestu je bila tudi vdova, ki je prihajala k njemu in ga prosila: ›Pomagaj mi do pravice proti mojemu nasprotniku.‹ Dolgo ni hôtel, potem pa je rekel sam pri sebi: ›Čeprav se ne bojim Boga in se ne menim za človeka, bom tej vdovi, ker me nadleguje, vendarle pomagal do pravice, da me ne bo kar naprej hodila nadlegovat.‹«

In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? Bo mar odlašal? Povem vam: Hitro jim bo pomagal do pravice. Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Odo Clunyjski

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Velika Beseda Boga je posegla v temo zgodovine in pomagala stiskanemu izraelskemu ljudstvu. Ta Beseda je vsemogočna in neprestano ustvarja, rešuje, izpolnjuje. Po njej se ljudje osvobajajo in nastaja novo stvarjenje. Gledal bom, kako Bog deluje v moji in narodni zgodovini, in mu še bolj zaupal. Gospod, hvala za skrb, s katero rešuješ in poživljaš svoje varovance.

Evangelij

Gledam vdovo, ki prihaja k sodniku iskat pravico. Sodnik je nadut in se ne zmeni zanjo. Vdova je simbol nemoči, vendar je vztrajna in celo nadležna. Zaradi ljubega miru ji sodnik pomaga do pravice. Jezus me vabi k zaupljivi molitvi, tudi če bo nadležna. Gospod, okrepi mojo voljo, da bom bolj vztrajen v svoji prošnji in veroval, da boš ti vedno poskrbel za vse.

Primož Krečič