Božja beseda za ponedeljek, 15. maja 2017

Ponedeljek 5. velikonočnega tedna

»Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega.« (Jn 14,26)

Berilo

Spreobrniti se moramo k živemu Bogu

Berilo iz apostolskih del (Apd 14,5-18)

Tiste dni so se pogani in Judje v Ikoniju s svojimi poglavarji vred vzdignili, da bi sramotili in kamnali Pavla in Barnaba. Ko sta to zvedela, sta pobegnila v likaonski mesti Listro in Derbe ter v okolico in sta tam oznanjala evangelij.

V Listri je bil neki mož, ki je bil v nogah brez moči, hrom od rojstva in ni nikdar hodil. Poslušal je Pavlov govor. Ko ga je ta pogledal in videl, da ima vero v ozdravljenje, je zaklical z močnim glasom: »Postavi se pokonci na noge!« In poskočil je ter hodil.

Ko so množice videle, kaj je Pavel storil, so povzdignili glas in po likaonsko govorili: »Bogova v človeški podobi sta prišla k nam!« Barnaba so imenovali Zevsa, Pavla pa Hermesa, ker je ta govoril prvo besedo. Duhovnik Zevsovega svetišča, ki je bilo pred mestom, je dal pred vrata pripeljati volov in prinesti vencev, in je hotel z množicami vred darovati.

Ko sta apostola Barnaba in Pavel to slišala, sta raztrgala svoja oblačila, skočila med množico in vpila: »Možje, kaj to počenjate? Tudi midva sva umrljiva človeka, vam enaka. Oznanjava pa vam evangelij, da bi se od teh praznih reči spreobrnili k živemu Bogu, ki je ustvaril nebo in zemljo in morje in vse, kar je v njih. On je sicer v prejšnjih vekih dovolil, da so vsa ljudstva hodila svoja pota; vendar sebe ni pustil brez pričevanja, ko je skazoval dobrote, dajal z neba dež in rodovitne čase, vam dajal hrano in vam srca napolnjeval z veseljem.« S temi besedami sta množicam komaj ubranila, da jima niso darovali.

Psalm 115

Odpev: »Božjemu imenu dajmo čast!«

Ps 115,1-2.3-4.15-16

Ne nam, Gospod, ampak svojemu imenu daj čast
zaradi svoje milosrčnosti in zvestobe!
Da ne bodo govorili pogani:
»Kje je njihov Bog?«
Odpev: »Božjemu imenu dajmo čast!«
Naš Bog je v nebesih;
stori vse, kar koli hoče.
Njihovi maliki so srebro in zlato,
delo človeških rok.
Odpev: »Božjemu imenu dajmo čast!«
Blagoslovljeni ste od Gospoda,
ki je naredil nebo in zemljo!
Nebesa so nebesa za Gospoda,
zemljo pa je dal človeškim otrokom.
Odpev: »Božjemu imenu dajmo čast!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Moje ovce poslušajo moj glas, govori Gospod, in jaz jih poznam in hodijo za menoj. Aleluja.

Sveti Duh uči Jezusove učence

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 14,21-26)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Kdor ima moje zapovedi in jih spolnjuje, ta je, ki me ljubi; a kdor mene ljubi, ga bo ljubil moj Oče in jaz ga bom ljubil in se mu razodel.« Reče mu Juda, ne Iškariot: »Gospod, in kaj je, da se hočeš razodeti nam, ne pa svetu?«

Jezus mu je odgovoril: »Ako me kdo ljubi, bo mojo besedo spolnjeval; in moj Oče ga bo ljubil in bova k njemu prišla in pri njem prebivala. Kdor me pa ne ljubi, mojih besed ne spolnjuje. Besede, ki jih slišite, niso moje, ampak Očeta, ki me je poslal. To sem vam razodel, ko sem bil pri vas. Tolažnik Sveti Duh, ki ga bo poslal Oče v mojem imenu, pa vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Zofija in Sv. Izidor

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel in Barnaba se umakneta pred jeznimi Judi. V Listri Pavel ozdravi hromega, ljudje pa jima hočejo darovati kot bogovoma. Odločno jim branita, povabita pa jih k spreobrnjenju in veri. Ne bom užival ob uspehih oznanjevanja, ampak se posvetil klicu k spreobrnjenju k Jezusu. Gospod, daj mi ognja prvih oznanjevalcev, da se bodo godili novi čudeži ljubezni.


Evangelij

Po večerji Jezus pove, da se ljubezen pokaže v tem, da izpolnijo njegove zapovedi. Učenci bodo po tem deležni Očetove ljubezni. V Svetem Duhu bom pokorno sledil Jezusovim besedam in se sinovsko zaupal domačnosti Boga. Gospod, hvala za ljubezen in besede. Naj nič ne zatre velikega daru, ki mi ga ti poklanjaš.

Primož Krečič