Božja beseda za torek, 15. novembra 2022

Teden zaporov (teden pred nedeljo Kristusa kralja)

Torek 33. tedna med letom (leto II)

»Stekel je naprej in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, kajti moral bi iti tam mimo« (Lk 19,4)

Berilo

Bog postane naš gost, če mu odpremo

Berilo iz knjige Razodetja (Raz 3,1-6.14-22)

Jaz, Janez, sem slišal Gospoda, ki mi je rekel: Angelu Cerkve v Sardah piši: »To govori on, ki ima sedmero Božjih duhov in sedmero zvezd: Poznam tvoja dela; ime imaš, da živiš, pa si mrtev. Zbúdi se in utrdi drugo, kar je bilo na tem, da umrje; kajti nisem našel, da bi bila tvoja dela popolna pred mojim Bogom. Spomni se torej, kaj si prejel in slišal; ohrani to in spreobrni se! Če se torej ne zbudiš, pridem kakor tat in ne boš opazil, katero uro pridem k tebi. Imaš pa v Sardah nekaj ljudi, ki niso omadeževali svojih oblačil in bodo hodili z menoj v belih, ker so vredni. Kdor zmaga, bo tako oblečen v bela oblačila in ne bom izbrisal njegovega imena iz knjige življenja in priznal bom njegovo ime pred svojim Očetom in pred njegovimi angeli. Kdor ima ušesa, naj sliši, kaj govori Duh cerkvam.«

Angelu Cerkve v Laodiceji piši: »To govori Amen, priča, zvesta in zanesljiva, začetek Božjega stvarstva. Poznam tvoja dela, da nisi ne mrzel ne vroč. O da bi bil mrzel ali vroč. Tako pa, ker si mlačen in ne vroč ne mrzel, te hočem pljuniti iz svojih ust.

Praviš: ›Premožen sem in bogat in nič ne potrebujem,‹ pa ne veš, da si beden in pomilovanja vreden in ubog in slep in nag. Svetujem ti, da kupiš od mene v ognju očiščenega zlata, da obogatiš, in belih oblačil, da se oblečeš in se ne pokaže sramota tvoje nagote, in mazila, da si pomaziliš oči, da bi videl. Svarim in pokorim tiste, ki jih ljubim. Bodi torej goreč in se spreobrni.

Glej, stojim pri vratih in trkam. Če kdo sliši moj glas in vrata odpre, bom stopil k njemu in bom večerjal z njim in on z menoj. Kdor zmaga, mu bom dal, da z menoj sede na moj prestol, kakor sem tudi jaz zmagal in sem s svojim Očetom sedel na njegov prestol. Kdor ima ušesa, naj sliši, kaj govori Duh cerkvam.«

Psalm 15

Odpev: »Zmagovalec bo sedel na mojem prestolu.«

Ps 15,2-5

Kdor hodi brez madeža in dela pravično,
misli prav v svojem srcu in ne obrekuje z jezikom,
kdor svojemu bližnjemu nič hudega ne stori.
Odpev: »Zmagovalec bo sedel na mojem prestolu.«
Kdor ne zasramuje svojega soseda;
kdor ničvredneža ne ceni,
časti pa tiste, ki se bojijo Gospoda.
Odpev: »Zmagovalec bo sedel na mojem prestolu.«
Kdor tudi sebi v škodo ne spreminja prisege,
svojega denarja ne posoja oderuško
in zoper nedolžnega ne sprejema podkupnine.
Odpev: »Zmagovalec bo sedel na mojem prestolu.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Odpri moje oči, Gospod, da bom gledal čuda tvoje postave. Aleluja.

Jezus išče izgubljene, da bi jih zveličal

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 19,1-10)

Tisti čas je Jezus prišel v Jeriho in šel skozi mesto. In glej, bil je neki mož, Zahej po imenu, ki je bil višji cestninar in bogat. Želel je videti Jezusa, kdo je, pa ni mogel zaradi množice, ker je bil majhne postave. Tekel je torej dalje in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, zakaj tam je moral iti mimo.

Ko je Jezus prišel na ono mesto, je pogledal gor in mu rekel: »Zahej, stopi hitro dol; danes moram ostati v tvoji hiši.« In stopil je hitro dol in ga z veseljem sprejel. Ko so to videli, so vsi godrnjali, češ: »Ustavil se je pri grešnem človeku.« Zahej pa je stopil pred Gospoda in rekel: »Glej, Gospod, polovico svojega imetja dam ubogim in, ako sem koga v čem prevaral, povrnem četverno.« Jezus mu je rekel: »Danes je v tej hiši prišlo zveličanje, ker je tudi on Abrahamov sin. Sin človekov je namreč prišel iskat in zveličat, kar je izgubljenega.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Albert Veliki

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Nekatere Cerkve so duhovno žive, druge bolj mrtve, zaprte vase ali mlačne. Angelu v Laodiceji očita, da so verniki mlačni in ne vedo, da so ubogi. Vabi jih k očiščenju in odločnosti. Zato stoji pred njihovimi srci in trka, da bi mu odprli. Pozoren bom na mlačnost, bolj odločno se bom boril proti grehu. Gospod, naj ne izgubim občutka za tvojo besedo in ti odgovorim z deli ljubezni, ko trkaš na vrata mojega srca.

Evangelij

Bogat cestninar želi srečati Jezusa in ob njem spremeniti življenje. Ob Jezusovem prihodu v Jeriho teče Zahej naprej in spleza na drevo, da bi ga videl. Jezus ga opazi, pokliče in stopi v njegovo hišo. Zahej najde, kar je iskal. Z Zahejem bom šel tja, kjer bo šel mimo Jezus. Gospod, hvala, ker me iščeš takega, kakršen sem. Bodi mi blizu v besedi, v molitvi in evharistiji.

Primož Krečič