HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za petek, 15. novembra 2019

Svetnik za vsak dan
Sv. Albert Veliki


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (32. nedelja med letom) - Franc Alič - Sv. Duh pri Škofji Loki
(10.11.2013 ob 10h, dolžina: 7:18)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

32. nedelja med letom
(10.11.2013 ob 9h, dolžina: 10:32)

Msgr. Gašper Rudolf je župnik župnije Medana.

Vse homilije »

32. nedelja med letom - Marjan Veternik - Žiče
(7.11.2010 ob 10h, dolžina: 10:08)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Petek 32. tedna med letom (leto I)

»Kdor bo skušal rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa ga bo izgubil, ga bo rešil.« (Lk 17,33)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pisec vidi, kako so malikovalci neumni. Čudi se, da ne prepoznajo Stvarnika v tolikih njegovih lepotah in ga ne častijo. Zapelje jih mik lažne lepote, ko častijo moči narave. Odkrival bom Božje sledi v naravi in zgodovini in se po njih bližal Bogu. Gospod, hvala, ker razodevaš svojo modrost v stvarstvu, da me vodi k tebi in tvojemu odrešenju. Daj mi pogum, da bom pomagal še drugim.

Evangelij

Gospodov prihod bo presenečenje, ker ljudje ne bodo pripravljeni, tako kot v času Noeta in Lota. Jezus predlaga več svobode in nevezanosti z vsakdanjimi dejavnostmi. Ali mi način življenja in dela dopušča čas za srečanje z Jezusom? Gospod, uči me budnosti in dejavnega pričakovanja. Naj ne pozabim, da je na svetu vse minljivo in da vse prihaja iz tvojih rok.

Primož Krečič

Berilo

Iz stvarstva moremo spoznati Stvarnika

Berilo iz knjige modrosti (Mdr 13,1-9)

Nespametni so vsi ljudje, v katerih ni Božjega spoznanja, ki iz vidnih dobrin niso mogli spoznati Njega, ki je in ki pri opazovanju del niso spoznali umetnika, ampak so ali ogenj ali veter ali hitri zrak ali zvezdnati obok ali silovito vodo ali nebesni luči imeli za bogove, ki vladajo svet. Če so, veseleč se njih lepote, v njih slutili bogove, naj bi bili spoznali, koliko boljši je njih Gospod, saj jih je ustvaril začetnik lepote. Če pa so se čudili njihovi moči in dejavnosti, naj bi bili iz tega spoznali koliko močnejši je njih Stvarnik. Iz velikosti in lepote stvari se namreč s primerjanjem spozna njih Stvarnik. Vendar pa te ljudi zadene majhna graja, kajti morda se motijo, ko Boga iščejo in hočejo najti: ukvarjajo se namreč z njegovimi deli in jih preiskujejo, pa se dajo premamiti videzu, ker je lepo, kar vidijo. Vendar pa tudi ti niso opravičljivi: kajti če so premogli toliko spoznavati, da so mogli preiskovati svet, kako da niso še prej našli Gospoda teh reči?

Psalm 19

Odpev: »Nebesa razglašajo Božje veličastvo.«

Ps 19,2-3.4-5

Nebesa razglašajo Božje veličastvo
in nebesni svod oznanja, da je delo njegovih rok.
En dan sporoča to drugemu dnevu
in ena noč naznanja to drugi noči.
Odpev: »Nebesa razglašajo Božje veličastvo.«
To ni beseda in niso govori,
katerih glas bi se ne mogel slišati:
Po vsej zemlji se razlega njih glas
in do konca sveta njih govorica!
Odpev: »Nebesa razglašajo Božje veličastvo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Odpri moje oči, Gospod, da bom gledal čuda tvoje postave. Aleluja.

Kakšen bo dan Kristusovega razodetja

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 17,26-37)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Kakor je bilo v Noetovih dneh, tako bo tudi v dneh Sina človekovega: jedli so in pili, se ženili in se možile, do dneva, ko je šel Noe v ladjo: in prišel je potop in pokončal vse. Podobno bo, kakor je bilo v Lotovih dneh: jedli so in pili, kupovali in prodajali, sadili in zidali; tisti dan, ko je šel Lot iz Sodome, pa je dežilo ogenj in žveplo izpod neba in pokončalo vse. Prav tako bo tisti dan, ko se bo razodel Sin človekov.

Kdor bo tisti dan na strehi, njegove stvari pa v hiši, naj ne hodi dol ponje; prav tako naj se ne vrača, kdor bo na polju. Spominjajte so Lotove žene. Kdor koli bo skušal svoje življenje rešiti, ga bo izgubil, in kdor koli ga bo izgubil, ga bo rešil.

Povem vam: tisto noč bosta dva na eni postelji; eden bo sprejet, drugi zavržen. Dve bosta skupaj mleli; ena bo sprejeta, druga zavržena. Dva bosta na polju; eden bo sprejet, drugi zavržen. In spregovorili so ter mu rekli: »Kje bo to, Gospod?« On jim je pa rekel: »Kjer bo mrtvo truplo, tam se bodo zbrali tudi jastrebi.«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020