Božja beseda za soboto, 15. januarja 2022

Sobota 1. tedna med letom (leto II)

»Zdravnika ne potrebujejo zdravi, ampak bolni« (Mr 2, 17).

Berilo

Bog ukaže Samuelu, naj mazili Savla za kralja

Berilo iz 1. Samuelove knjige (1 Sam 9,1-4.17-19;10,1)

Bil je mož iz Benjamina, z imenom Kis, premožen mož. Imel je mladega in lepega sina Savla; ni ga bilo med Izraelovimi sinovi lepšega od njega; za glavo je bil višji kakor kdor koli izmed ljudstva. Ko so se izgubile oslice Savlovega očeta Kisa, je ta rekel svojemu sinu Savlu: »Vzemi s seboj enega izmed hlapcev ter vstani in pojdi iskat oslice!« Prehodila sta Efraimsko pogorje in pokrajino Salisa, pa jih nista našla. Prehodila sta pokrajino Šalim, a jih ni bilo. Prehodila sta Benjaminovo pokrajino, pa jih nista našla.

Ko je Samuel zagledal Savla, mu je Gospod naznanil: »Glej, to je mož, ki sem ti o njem rekel: On naj vlada mojemu ljudstvu!« Tedaj je Savel med vrati pristopil k Samuelu in rekel: »Povej mi, prosim, kje je prerokova hiša?« Samuel je odgovoril Savlu: »Jaz sem prerok. Pojdi z menoj na višino! Jejta danes z menoj! Zjutraj te odpustim in ti vse povem, kar imaš na srcu.« Drugo jutro je Samuel vzel posodico z oljem, mu ga izlil na glavo, ga poljubil in rekel: »Glej, Gospod te je mazilil za kneza nad svojim deležem. Ti boš rešil njegovo ljudstvo iz rok vseh sovražnikov.«

Psalm 21

Odpev: »Tvoje moči se veseli pravični.«

Ps 21,2-3.4-5.6-7

Gospod, tvoje moči se kralj veseli,
kako zelo se raduje tvoje pomoči!
Željo njegovega srca si mu spolnil
in prošnje njegovih ustnic mu nisi odrekel.
Odpev: »Tvoje moči se veseli pravični.«
Prehitel si ga s srečnimi blagoslovi,
mu dal na glavo zlato krono.
Prosil te je življenja, dal si mu ga;
dolgotrajno življenje na veke.
Odpev: »Tvoje moči se veseli pravični.«
Velika je njegova slava po tvoji pomoči,
veličastvo in sijaj si nanj položil,
naredil si ga za vir blagoslova na veke,
ga razveselil pred svojim obličjem.
Odpev: »Tvoje moči se veseli pravični.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod je zvest v svojih besedah in svet v vseh svojih delih. Aleluja.

Kristus je prišel klicat grešnike

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 2,13-17)

Tisti čas je Jezus spet šel k jezeru. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu in jih je učil. Mimo gredoč je zagledal Levija, Alfejevega sina, ko je sedel pri mitnici, in mu rekel: »Hodi za menoj!« In vstal je ter šel za njim.

Ko je bil pa Jezus v njegovi hiši pri mizi, je z njim in njegovimi učenci obedovalo mnogo cestninarjev in grešnikov, kajti mnogo jih je bilo, ki so hodili za njim.

Ko so pismouki izmed farizejev videli, da jé z grešniki in cestninarji, so govorili njegovim učencem: »Kako da jé s cestninarji in grešniki?« Ko Jezus to sliši, jim reče: »Zdravnika ne potrebujejo zdravi, ampak bolni. Nisem prišel klicat pravičnih, ampak grešnike.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Pavel iz Teb

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Izbor Savla za kralja je povezan z njegovim iskanjem izgubljenih oslic, ki ga je pripeljalo do preroka Samuela. V tem vidi Božji namig in ga mazili za kralja. Odkrival in sprejemal bom Gospodova povabila, čeprav bodo prišla nepričakovano in jih ne bom razumel. Zaupal mu bom. Gospod, ni se vedno lahko izročiti v tvoje roke in sprejeti tega, kar hočeš. Podpiraj me, da bom voljno izpolnil svojo nalogo.

Evangelij

Jezus pokliče cestninarja Levija in ta se spreobrne ter gre za njim. Farizeji se pohujšujejo nad Jezusovo odprtostjo do cestninarjev in grešnikov, da stopa v njihovo življenje. Na poti vere je najhujša ovira prepričanje, da si mislim, da sem dober ter pravičen in ne potrebujem odrešenja. Gospod, podari mi skesano in pozorno srce, da te bom videl in se ti odprl v vsej resničnosti svojega življenja.

Primož Krečič