Božja beseda za soboto, 13. aprila 2024

Sobota 2. velikonočnega tedna

On pa jim je rekel: »Jaz sem. Ne bojte se!« (Jn 6,20).

Berilo

Prvi diakoni polni Svetega Duha

Berilo iz apostolskih del (Apd 6,1-7)

Tiste dni je število učencev naraščalo in Helenisti so začeli godrnjati zoper Hebrejce, češ da so pri vsakdanji strežbi zanemarjali njihove vdove. Dvanajsteri so sklicali zbor učencev in rekli: »Ne bilo bi prav, da bi mi opuščali Božjo besedo in oskrbovali mize. Izberite si torej, bratje, izmed sebe sedem mož, ki so na dobrem glasu, polni Duha in modrosti; nje bomo postavili za to opravilo, mi pa se bomo posvetili molitvi in oznanjevanju nauka.«

Ta beseda je ugajala vsemu zboru in izvolili so Štefana, moža polnega vere in Svetega Duha, Filipa, Prohorja, Nikanorja, Timona, Parmena in Nikolaja, spreobrnjenca iz Antiohije; postavili so jih pred apostole in ti so molili ter položili nanje roke. Božja beseda se je širila in število učencev v Jeruzalemu je silno naraščalo; tudi veliko število duhovnikov je bilo veri poslušnih.

Psalm 33

Odpev: »Tvoje usmiljenje, Gospod, bodi nad nami.«

Ps 33,1-2.4-5.18-19

Radujte se, pravični, v Gospodu:
poštenim se spodobi, da ga hvalijo.
Slavite Gospoda s citrami,
igrajte mu na harfo z deseterimi strunami.
Odpev: »Tvoje usmiljenje, Gospod, bodi nad nami.«
Gospodova beseda je prava
in vse njegovo delo zanesljivo.
Ljubi, kar je prav in pravično,
zemlja je polna Gospodove dobrote.
Odpev: »Tvoje usmiljenje, Gospod, bodi nad nami.«
Gospodove oči so uprte na nje, ki se ga bojijo,
na nje, ki upajo v njegovo milost,
da otme njih duše smrti
in jih ob lakoti preživlja.
Odpev: »Tvoje usmiljenje, Gospod, bodi nad nami.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Od mrtvih vstali Kristus več ne umrje, smrt nad njim več ne gospoduje. Aleluja.

Apostoli vidijo Jezusa hoditi po morju

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 6,16-21)

Ko se je zvečerilo, so šli Jezusovi učenci k morju, stopili v čoln in se peljali na drugo stran morja, proti Kafarnáumu. Že se je bilo stemnilo in Jezus še ni prišel k njim, morje pa se je vzdigovalo, ker je pihal močan veter. Ko so prevozili nekako petindvajset ali trideset tečajev, so ugledali, da gre Jezus po morju in se bliža čolnu ter so se prestrašili. On jim je pa rekel: »Jaz sem, ne bojte se!« Radostno so ga torej vzeli v čoln in takoj je bil čoln pri kraju, kamor so pluli.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Hermenegild

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Ko se je skupnost širila, so prišle tudi različne napetosti in težave. To je spodbudilo apostole, da so poiskali nove rešitve in razdelili vloge. Uvedli so tudi službo diakonov. Trudil se bom odpravljati napetosti v skupnosti in gledati naprej. Gospod, okrepi mojo ljubezen do cerkvene skupnosti, da ne bom godrnjal in obsojal, ampak bolj poslušal misli ljudi, odpravljal konflikte in iskal rešitve.

Evangelij

Proti večeru so učenci v čolnu na jezeru. Nastane nevihta in jih močno premetava. Zbojijo se za svoje življenje. Naproti jim pride Jezus in jih reši strahu. V preizkušnjah ne bom odnehal. Boril se bom in se zanesel na Gospoda. Gospod, okrepi mojo vero, da bom vedno računal na tvojo pomoč. Pomagaj mi, da bom po bojih z viharji stopil na kopno kot novi človek.

Primož Krečič