Božja beseda za torek, 13. oktobra 2015

Torek 28. tedna med letom (leto I)

»Dajte raje v miloščino to, kar je znotraj, in glejte, vse vam bo čisto.« (Lk 11,41)

Berilo

Boga sicer spoznamo, a ga pogosto ne častimo z življenjem

Berilo iz pisma apostola Pavla Rimljanom (Rim 1,16-25)

Bratje, ne sramujem se evangelija, Božja moč je namreč, v rešenje vsakemu, ki veruje, najprej Judu, potem Grku. Kajti Božja pravičnost se v njem razodeva iz vere v vero, kakor je pisano: »Pravični bo živel iz vere.«

Božja jeza z neba se namreč razodeva nad vsako brezbožnostjo in krivičnostjo ljudi, ki resnico ovirajo s krivico; kajti kar se o Bogu more spoznati, jim je očitno, Bog jim je namreč razodel. To, kar je v njem nevidno, se namreč od stvarjenja sveta po delih spoznano vidi, njegova večna moč in božanstvo, tako da so neopravičljivi; čeprav so namreč Boga spoznali, ga niso kot Boga slavili ali ga zahvalili, ampak so postali v svojih mislih prazni in je otemnelo njih nespametno srce. Imenovali so se modre, pa so se poneúmili in so zamenjali veličastvo ne- minljivega Boga s podobo, slično minljivemu človeku in pticam in četveronožcem in plazilcem.

Zato jih je Bog v željah njih src prepustil nečistosti, da so sami skrunili svoja telesa, oni, ki so zamenjali Božjo resnico z lažjo in so častili ter molili raje stvari ko Stvarnika, ki je slavljen na veke. Amen.

Psalm 19

Odpev: »Nebesa razglašajo Božje veličastvo.«

Ps 19,2-3.4-5

Nebesa razglašajo Božje veličastvo
in nebesni svod oznanja, da je delo njegovih rok.
En dan sporoča to drugemu dnevu
in ena noč naznanja to drugi noči.
Odpev: »Nebesa razglašajo Božje veličastvo.«
To ni beseda in niso govori,
katerih glas bi se ne mogel slišati:
po vsej zemlji se razlega njih glas
in do konca sveta njih govorica!
Odpev: »Nebesa razglašajo Božje veličastvo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Razjasni svoj obraz nad svojim služabnikom in úči me svojih zakonov. Aleluja.

Dobrota nas očiščuje

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 11,37-41)

Ko je Jezus govoril, ga je neki farizej prosil, naj obeduje pri njem. Vstopil je in sédel k mizi. Ko je farizej to videl, se je začudil, da se pred kosilom ni umil. Gospod mu je pa rekel: »Sedaj vi, farizeji, čistite čašo in skledo od zunaj, kar pa je znotraj v vas, je polno ropa in hudobije. Nespametni! Ali ni oni, ki je naredil to, kar je zunaj, naredil tudi tega, kar je znotraj? Ampak, dajte to, kar je znotraj, v miloščino in, glejte, vse vam bo čisto.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Gerald iz Aurillaca

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

V primerjavi z drugimi verovanji se Pavel ne sramuje moči evangelija. Vera v Boga prinaša odrešenje in vodi k polnemu uresničenju ljudi na vseh ravneh. Ob različnih modrostih se bom še bolj oklenil vere v Jezusa Kristusa in njene moči za življenje. Hvala za dar vere, da si moj Gospod. Naj ti še bolj zaupam, da si vedno ob meni in me spremljaš na vseh poteh življenja.

Evangelij

Jezus gre na kosilo k farizeju, vendar si pri tem ne umije rok. Gledam temo in predsodke v srcih farizejev, ki hočejo umazati Jezusa. Znotraj tega je Jezus svoboden in usmerjen na bistveno. Trudil se bom ohraniti čistost srca in izpolniti Božjo voljo. Gospod, pomagaj mi priti do svobode, da bom v vseh okoliščinah odprt zate in za bližnje, še posebej, če so v težavah.

Primož Krečič