Božja beseda za sredo, 12. aprila 2017

Sreda velikega tedna

»In učenci so storili, kakor jim je Jezus naročil, in pripravili pashalno jagnje« (Mt 26,19).

Berilo

Svojega obraza nisem skrival pred tistimi, ki so me sramotili

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 50,4-9)

Vsemogočni Bog mi je dal učen jezik, da bi znal trudne krepiti z besedo. Zbuja mi sleherno jutro uho, da prisluhnem kakor učenci. Vsemogočni Bog mi je odprl uho. Jaz se nisem upiral, nazaj se nisem umaknil. Svoj hrbet sem nudil njim, ki so me bili, svoje lice njim, ki so mi pulili brado, svojega obraza nisem skril sramotenju in pljunkom. Toda vsemogočni Gospod mi pomaga, zato nisem bil osramočen. Zaradi tega sem naredil svoj obraz ko kremen, saj sem vedel, da ne bom osramočen.

Blizu je ta, ki mi da pravico. Kdo se bo z menoj prepiral? Nastopiva skupaj! Kdo je moj nasprotnik v pravdi? Naj stopi k meni! Glej, vsemogočni Gospod mi pomaga, kdo bi me za krivega razglasil?

Psalm 69

Odpev: »O Bog, usliši me v svoji veliki dobroti!«

Ps 69,8-10.21-22.31.33-34

Zaradi tebe sem prenašal zasramovanje,
sramota je pokrila moje obličje.
Tujec sem postal svojim bratom,
gorečnost za tvojo hišo me razjeda.
Odpev: »O Bog, usliši me v svoji veliki dobroti!«
Pričakoval sem sočutja, a ga ni bilo,
tolažnikov, a jih nisem našel.
V jed so mi dali žolča,
v moji žeji so me napajali s kisom.
Odpev: »O Bog, usliši me v svoji veliki dobroti!«
Glejte, ponižni, in veselite se,
naj oživi vaše srce, ki iščete Boga!
Zakaj Gospod sliši uboge,
svojih jetnikov ne prezira.
Odpev: »O Bog, usliši me v svoji veliki dobroti!«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Pozdravljen, naš Kralj, ti edini si se usmilil naših grehov.

Sin človekov gre, kakor je pisano

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 26,14-25)

Tedaj je šel eden izmed dvanajsterih, ki se je imenoval Juda Iškarijot, k velikim duhovnikom in rekel: »Kaj mi hočete dati in jaz vam Jezusa izdam?« Ti pa so mu določili trideset srebrnikov, in odslej je iskal prilike, da bi ga izdal. Prvi dan opresnikov so pristopili učenci k Jezusu in rekli: »Kje hočeš, da ti pripravimo velikonočno jagnje?« Rekel je: »Pojdite v mesto k temu in temu in mu recite: ›Učenik pravi: Moj čas je blizu, pri tebi hočem obhajati veliko noč s svojimi učenci.‹« Učenci so storili, kakor jim je bil Jezus naročil, in so pripravili velikonočno jagnje.

Ko se je pa zvečerilo, je bil z dvanajsterimi pri mizi in je med jedjo rekel: »Resnično, povem vam: Eden izmed vas me bo izdal.« Silno so se užalostili in so začeli drug za drugim vpraševati: »Gospod, ali sem jaz?« Odgovoril je: »Kateri je z menoj pomočil roko v skledo, ta me bo izdal. Sin človekov sicer gre, kakor je o njem pisano, toda gorje tistemu človeku, ki bo Sina človekovega izdal, bolje bi bilo zanj, ko bi se ne bil rodil.« Spregovoril je izdajalec Juda ter rekel: »Učenik, ali sem jaz?« Reče mu: »Ti si.«

Sreda velikega tedna

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Julij I

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Neuspeh služabnika je povezan še s hudim preganjanjem in nasiljem. Ker sam posluša Besedo, jo mora posredovati še drugim, čeprav jim to ne ugaja. Trpljenje ga ne stre, ker zaupa v Božjo pomoč. On ga bo varoval pred nasprotniki. V zaupanju v Božjo voljo bom sprejemal nasprotovanje in zavračanje. Gospod, podpiraj me, da bom tudi prejeto zlo spreminjal v dar ljubezni za druge.

Evangelij

Težko je razumeti dogajanje v duši izdajalca Juda. Bil je razočaran nad Jezusom, ker je pričakoval drugačnega Mesija. Želel si je tudi moči in denarja. Ljudje se drugače odločajo, kot so moje želje, tudi izdaj ne manjka. Toda Bog vodi vse po svojih načrtih, zato ne bom razočaran. Gospod, pomagaj mi sprejeti to, kar pride. Naj nikogar ne prepustim smrti.

Primož Krečič