Božja beseda za soboto, 12. januarja 2019

12. januar

»On mora rasti, jaz pa se manjšati« (Jn 3,30).

Berilo

Bog uslišuje vse naše prošnje

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 5,14-21)

Preljubi, to je zaupanje, ki ga imamo v božjega Sina, da nas usliši, če kaj prosimo po njegovi volji. Če vemo, da nas usliši, kar koli ga prosimo, vemo, da imamo, kar smo ga zaprosili. Če kdo svojega brata opazi, da stori greh, ki ni za smrt, naj prosi in dal mu bo življenje, njim, ki ne grešijo za smrt. Je greh, ki je za smrt: o tem ne pravim, naj prosi zanj. Vsaka krivica je greh; in je greh, ki ni za smrt.

Vemo, da nihče, ki je rojen iz Boga, ne greši; iz Boga rojeni se namreč varuje in hudič se ga ne dotakne. Vemo, da smo iz Boga, in ves svet tiči v zlu. Vemo, da je božji Sin prišel in nam dal razumnost, da spoznavamo resničnega Boga in smo v Resničnem, v njegovem Sinu Jezusu Kristusu; ta je resničen, Bog in večno življenje. Otročiči, varujte se malikov!

Psalm 149

Odpev: »Gospod ljubi svoje ljudstvo.«

Ps 149,1-2.3-4.5-6.9

Pojte Gospodu novo pesem,
njegova hvala naj se razlega v zboru svetih!
Izrael naj se veseli svojega stvarnika,
sionski sinovi svojega kralja.
Odpev: »Gospod ljubi svoje ljudstvo.«
Hvalijo naj njegovo ime z rajalnim plesom,
z bobnom in citrami naj mu igrajo!
Gospod ljubi svoje ljudstvo,
ponižne venča z zmago.
Odpev: »Gospod ljubi svoje ljudstvo.«
Sveti naj se radujejo v njegovi slavi,
naj se veselijo v svojih domovih;
Božji hvalospevi naj bodo v njihovih grlih:
to je v slavo vsem njegovim svetim.
Odpev: »Gospod ljubi svoje ljudstvo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Jezus je oznanjal evangelij kraljestva in ozdravljal vsakršno bolezen med ljudstvom. Aleluja.

Janez Krstnik se veseli, da je prišel Jezus

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 3,22-30)

Tisti čas je prišel Jezus s svojimi učenci v pokrajino Judejo in je tam z njimi prebival in krščeval. Pa tudi Janez je krščeval v Enonu, blizu Salima, ker je bilo tam mnogo voda, in prihajali so ter se dajali krstiti; Janez namreč še ni bil vržen v ječo.

Nastalo pa je prerekanje med Janezovimi učenci in nekim Judom zaradi očiščevanja. Prišli so k Janezu ter mu rekli: »Učenik, tisti, ki je bil pri tebi onstran Jordana in ki si zanj pričal, glej, on krščuje in vse gre za njim.«

Janez pa je odgovoril: »Ne more si človek nič vzeti, če mu ni dano iz nebes. Vi sami ste mi priče, da sem rekel: Jaz nisem Kristus, marveč sem poslan pred njim. Kdor ima nevesto, je ženin; ženinov prijatelj, ki stoji in ga posluša, pa se srčno veseli zaradi ženinovega glasu. To moje veselje je torej dopolnjeno. On mora rasti, jaz pa se manjšati.«

Svetnik za vsak dan
Sv. Alfred

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Človek, ki živi iz Boga, se bori proti grehu. Če v slabosti stori kaj grešnega, to ni proti Bogu in ne more biti za smrt. Pomembno je, da s svojim grehom stopi pred Gospoda in želi biti z njim. V trenutkih padcev in slabosti se ne bom skrival, ampak s svojim grehom stopil pred Gospoda. Gospod, hvala za veličino tvojega usmiljenja, ki me vedno znova sprejema in mi odpušča.

Evangelij

Jezus ima velike uspehe. Janezovi učenci gledajo na to z nekakšno grenkobo. Janez jim pove, da se njegovo poslanstvo končuje. On je prijatelj Ženina, Jezusa, ki začenja uresničevati svoje delo. V različnih življenjskih okoliščinah se bom trudil živeti kot prijatelj Ženina in pripravljal drugim veselje ter uspeh. Gospod, hvala, ker morem služiti, kamor me pošiljaš.

Primož Krečič