Božja beseda za torek, 7. maja 2024

Torek 6. velikonočnega tedna, prošnji dan

»Toda govorim vam resnico: za vas je bolje, da grem; kajti če ne grem, Tolažnik ne bo prišel k vam.« (Jn 16,7)

Berilo

Vera v Jezusa Kristusa rešuje

Berilo iz apostolskih del (Apd 16,22-34)

Tiste dni se je množica Filipljanov vzdignila proti Pavlu in Silu, poglavarji pa so jima strgali obleko in ukazali, naj ju šibajo. Ko so ju hudo pretepli, so ju vrgli v ječo in naročili ječarju, naj ju varno straži. Na tako naročilo ju je vrgel v najbolj notranjo ječo in jima noge dal v klado. Okoli polnoči sta Pavel in Sila molila in slavila Boga, ujetniki pa so ju poslušali.

Kar nastane velik potres, da se je ječa zamajala v temeljih. Na mah so se odprla vrata in vsem so odpadle vezi. Ko se je ječar zbudil in opazil, da so vrata ječe odprta, je izdrl meč in se hotel usmrtiti, ker je mislil, da so ujetniki pobegnili.

Toda Pavel je glasno zaklical: »Nič žalega si ne stori, saj smo vsi tukaj!« Zahteval je luč, planil noter in trepetaje padel pred Pavla in Sila; nato ju je peljal ven in rekel: »Gospoda, kaj naj storim, da se zveličam?« Ona pa sta rekla: »Veruj v Gospoda Jezusa in zveličal se boš ti in tvoja hiša.« In govorila sta Gospodovo besedo njemu in vsem, ki so bili v njegovi hiši. Še tisto uro ponoči ju je vzel s seboj ter jima izpral rane; in dal se je takoj krstiti on sam in vsi njegovi domači. Peljal ju je v hišo, jima postregel z jedjo in se z vso hišo veselil, da je prejel vero v Boga.

Psalm 138

Odpev: »Božja roka nas rešuje.«

Ps 138,1-3.7-8

Slavil te bom, Gospod, z vsem srcem,
ker si slišal besede mojih ust;
vpričo angelov ti bom prepeval,
se priklanjal v tvojem svetem templju.
Odpev: »Božja roka nas rešuje.«
Slavil bom tvoje ime
zaradi tvoje dobrote in resnice.
Ko sem te klical, si me uslišal,
pomnožil si moč v moji duši.
Odpev: »Božja roka nas rešuje.«
Rešuje me tvoja desnica;
Gospod bo zame dovršil, kar je začel.
Gospod, tvoja dobrota traja vekomaj,
ne zapuščaj dela svojih rok!
Odpev: »Božja roka nas rešuje.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Zvesta priča si, Jezus Kristus, prvorojeni izmed umrlih; ljubiš nas, s svojo krvjo si nas opral naših grehov. Aleluja.

Jezus odhaja, da pride Tolažnik

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 16,5-11)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Zdaj odhajam k njemu, ki me je poslal, in nihče izmed vas me ne vpraša: »Kam greš?« Ker sem vam pa to povedal, vam je žalost napolnila srce. Toda govorim vam resnico: za vas je dobro, da grem. Če ne odidem, Tolažnik namreč ne bo prišel k vam; če pa odidem, vam ga bom poslal. In ko pride, bo on prepričal svet o grehu, o pravičnosti in o sodbi; o grehu, ker vame ne verujejo; o pravičnosti, ker grem k Očetu in me ne boste več videli; o sodbi pa, ker je vladar tega sveta obsojen.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
bl. Gizela

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Po čudežnem ozdravljenju mlade sužnje zaprejo Pavla in Sila. Med molitvijo nastane potres, ki jim odpre vrata. Ječarja je strah, zato si hoče vzeti življenje. Pavel ga pomiri in opogumi z oznanilom o Jezusu, da začne verovati. V bolečinah in nasprotovanju bom poglobil svojo vero v Jezusovo bližino in pomoč. Gospod, okrepi mi zaupanje, da se te bom še bolj oklenil in o tebi govoril še drugim.


Evangelij

Jezus vabi učence, naj se odprejo moči Duha Tolažnika. On bo pripravil učence, da mu bodo pripadali, obenem pa bo razkril zmoto, s katero svet zavaja ljudi. V moči Svetega Duha bom sprejel Jezusovo delovanje in mu ostal zvest. Gospod, hvala, ker ne pustiš učencev samih, ko se borijo s svetom. Gospod, naj mi tvoj Duh govori o tebi in razkrije vso resnico o življenju.

Primož Krečič