HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za sredo, 7. avgusta 2019

Svetnik za vsak dan
Sv. Kajetan


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (18. nedelja med letom) - Franc Škulj - Videm - Dobrepolje
(4.8.2013 ob 10h, dolžina: 4:24)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

18. nedelja med letom - Renato Podberšič - Korte
(1.8.2010 ob 10h, dolžina: 9:08)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sreda 18. tedna med letom (leto I)

»O žena, velika je tvoja vera! Zgodi naj se ti, kakor želiš!« In njena hči je ozdravela tisto uro (Mt 15,28).

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Ogledniki so se ustrašili truda za osvojitev dežele, zato so pretiravali s tem, kako veliki in močni so tamkajšnji prebivalci. Prepričali so ljudstvo, da je odstopilo od načrta. Zato so bili kaznovani s štiridestletnim blodenjem po puščavi. Soočil se bom s težavami in še bolj zaupal Gospodu. Gospod, hvala, da me s svojo močjo poživljaš in odpiraš za tvoje načrte.

Evangelij

Žena iz poganskih krajev Tira in Sidona prosi Jezusa, da bi ozdravil njeno hčer. Ker je tujka, Jezus odlaša. Žena se tega zaveda, vendar vztraja, da bi dobila vsaj malo njegove moči. Jezus pohvali njeno vero in osvobodi hčerko. Posnemal bom vero te žene, ki kljub težavam ne obupa in povsem zaupa Jezusu. Gospod, prosim te za preprosto, vztrajno in pogumno vero.

Primož Krečič

Berilo

Izraelci niso cenili obljubljene dežele

Berilo iz 4. Mojzesove knjige (4 Mz 13,1-2.25-14,1.26-29.34-35)

Gospod je govoril Mojzesu: »Pošlji može, da ogledajo kanansko deželo, ki jo hočem dati Izraelovim sinovom!« Po štiridesetih dneh so se vrnili, ko so bili deželo ogledali. Ko so se vrnili, so prišli k Mojzesu in Aronu in k vsej občini Izraelovih sinov v Faransko puščavo, v Kedes.

Poročali so jima in vsej občini ter jim pokazali sad dežele. Tako so pripovedovali in govorili: »Prišli smo v deželo, kamor si nas poslal. Zares teče v njej mleko in med in tole je njen sad. Toda ljudstvo, ki biva v deželi, je močno, in mesta so utrjena in zelo velika; tudi Enakove sinove smo tam videli. Amalečani prebivajo v pokrajini Negeb; Hetejci, Jebusejci in Amorejci prebivajo na pogorju, Kanaanci pa prebivajo ob morju in poleg Jordana.«

Kaleb pa je miril ljudstvo pred Mojzesom in rekel: »Le pojdimo in se je polastimo, saj jo bomo mogli premagati.« Možje, ki so hodili z njim, pa so rekli: »Nikakor ne moremo iti nad to ljudstvo, ker je močnejše ko mi.« In razvpili so pred Izraelovimi sinovi deželo, ki so si jo ogledali: »Dežela, ki smo jo prehodili, da bi jo ogledali, je dežela, ki žre svoje prebivalce. Vsi ljudje, ki smo jih videli v njej, so ljudje visoke postave; videli smo tam tudi velikane, Enakove sinove, iz rodu velikanov: zdelo se nam je, da smo kakor kobilice, in tako smo se morali tudi njim zdeti.« Tedaj je vsa občina zagnala krik in vik, in ljudstvo je jokalo tisto noč.

Gospod je govoril Mojzesu in Aronu: »Kako dolgo naj še traja, da bo ta hudobna občina godrnjala zoper mene? Slišal sem godrnjanje Izraelovih sinov, ko godrnjajo zoper mene. Povej jim: ›Kakor resnično živim,‹ pravi Gospod, ›kakor ste glasno govorili pred menoj, resnično, tako vam bom storil! V tej deželi bodo popadala vaša trupla, vsi, kar vas je bilo preštetih po vsem vašem številu od dvajsetih let in više, ki ste godrnjali zoper mene. Kakor je bilo število dni, v katerih ste ogledovali deželo, štirideset, tako se boste pokorili za svoje krivde štirideset let, za vsak dan eno leto, da spoznate, kaj pomeni, če se umaknem od vas. Jaz, Gospod, sem govoril! Resnično, to bom storil vsej tej hudobni občini, ki se je zbrala zoper mene: v tej puščavi bodo shirali in tu pomrli.‹«

Psalm 106

Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«

Ps 106,6-7.13-14.21-22.23

Grešili smo kakor naši očetje,
krivično smo delali, brezbožno ravnali.
Naši očetje niso razumeli tvojih čudovitih del,
niso pomnili tvoje velike ljubezni.
Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«
Hitro so pozabili na njegova dela,
niso zaupali njegovim načrtom;
vdali so se poželenju v puščavi,
skušali so Boga v suhi samoti.
Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«
Pozabili so Boga, ki jih je rešil,
njega, ki je delal znamenja v Egiptu,
čudeže v Kamovi deželi,
čudovite reči ob Rdečem morju.
Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«
Že jih je hotel uničiti,
da ni Mojzes, njegov izvoljenec,
pri njem posredoval,
in odvrnil njegovo jezo, a jih je uničil.
Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Razjasni svoj obraz nad svojim služabnikom in úči me svojih zakonov. Aleluja.

Kristus hvali vero poganske žene

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 15,21-28)

Tisti čas se je Jezus umaknil v tirske in sidonske kraje. In glej, prišla je žena Kananejka iz tistih krajev in je zavpila: »Usmili se me, Gospod, sin Davidov! Mojo hčer zelo muči hudi duh.« Toda ni ji odgovoril besede. In pristopili so njegovi učenci ter ga prosili: »Odpravi jo, ker vpije za nami!« On je odgovoril: »Poslan sem le k izgubljenim ovcam Izraelove hiše.«

Ona pa je prišla in padla predenj, govoreč: »Gospod, pomagaj mi!« Odgovoril je: »Ni prav, da bi se kruh vzel otrokom in se vrgel psom.« Ona pa je rekla: »Res je, Gospod; saj tudi psički jedo od drobtinic, ki padajo z mize njih gospodarjev.« Tedaj ji je Jezus rekel: »O žena, velika je tvoja vera; zgôdi se ti, kakor želiš!« In njena hči je bila zdrava od tiste ure.
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020