HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za četrtek, 28. februarja 2019

Svetnik za vsak dan
Sv. Roman


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Četrtek 7. tedna med letom (leto I), četrtek pred prvim petkom

»Sol je dobra. Če pa sol postane neslana, s čim jo boste popravili?« (Mr 9,50)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Z življenjem se ni mogoče igrati. Sirah predstavi deset nevarnosti, ki vodijo do grešnih padcev, in vabi k pridobivanju prave modrosti. Človek ne sme biti predrzen in misliti, da lahko živi, kakor da ni Boga. Ne bom se izgovarjal, saj vsi tako delajo, ampak računal na Gospoda in ga poslušal. Gospod, hvala, ker me po modrosti in znamenjih usmerjaš k zdravemu in polnemu življenju.

Evangelij

Jezus vabi učence, naj se odločno opredelijo do zla. Namesto da bi nekomu pomagali, ga s svojim zgledom odvračajo, da ne bi šel za Jezusom. Pohujšanje je nasprotje služenja. Če je roka zaprta, predstavlja oviro, če je odprta, pa vsem pomaga. Gospod, naj bodo moje želje skladne s tvojo voljo. Daj, da te bom postavil na prvo mesto kot najdragocenejši zaklad.

Primož Krečič

Berilo

Ne odlašajmo svoje spreobrnitve

Berilo iz Sirahove knjige (Sir 5,1-8)

Ne zanašaj se na svoje bogastvo in ne govori: »Zadosti imam.« Ne ravnaj se po svojem poželenju in svoji moči, da bi sledil pohlepu svojega srca! Ne govôri: »Kdo mi bo zapovedoval?« Kajti Gospod te bo gotovo kaznoval! Ne govori: »Grešil sem, in kaj se mi je zgodilo?« Kajti Gospod je potrpežljiv. Zaradi odpuščanja ne bodi brez strahu, da bi skladal greh na greh! Ne govori: »Njegovo usmiljenje je veliko, mnoge moje grehe mi bo odpustil.« Pri njem je sicer usmiljenje, a tudi jeza, in na grešnikih tiči njegov srd. Ne odlašaj se spreobrniti h Gospodu in ne zavlačuj od dneva do dneva! Hipoma namreč izbruhne Gospodova jeza in ob dnevu povračila boš uničen. Ne zanašaj se na varljive zaklade, nič ti ne koristijo ob dnevu jeze!

Psalm 1

Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«

Ps 1,1-4.6

Blagor človeku, ki se ne ravna po brezbožnih,
ne stopa na pot grešnikov
in ne poseda v družbi porogljivcev,
marveč se veseli Gospodove postave.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«
Je ko drevo, zasejano ob potokih voda,
ki daje ob svojem času svoj sad
in njegovo listje ne ovene;
kar koli dela, vse mu uspeva.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«
Ne tako brezbožni, ne tako!
Ti so kakor pleve, ki jih veter raznaša.
Gospod pozna pot pravičnih,
pot brezbožnih pa vodi v pogubo.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Kdor spolnjuje Kristusovo besedo, v tem je Božja ljubezen zares popolna. Aleluja.

Z odpovedjo se upirajmo pohujševanju

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 9,41-50)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Kdor koli vam da piti čašo vode zaradi tega, ker ste Kristusovi, resnično, povem vam, ne bo izgubil svojega plačila. Kdor koli pohujša katerega teh malih, ki verujejo vame, bi mu bilo bolje, če bi mu obesili mlinski kamen na vrat in ga vrgli v morje.

Ako te tvoja roka pohujšuje, jo odsekaj; bolje je zate, da prideš z eno roko v življenje, kakor da bi imel dve roki, pa bi prišel v pekel, v neugasljivi ogenj. Ako te tvoja noga pohujšuje, jo odsekaj; bolje je zate, da prideš kruljav v življenje, kakor da bi imel obe nogi, pa bi bil vržen v pekel. Ako te tvoje oko pohujšuje, ga izderi; bolje je zate, da prideš z enim očesom v Božje kraljestvo, kakor da bi imel obe očesi, pa bi bil vržen v pekel, kjer njih črv ne umrje in ogenj ne ugasne. Vsakdo mora namreč biti soljen z ognjem. Dobra stvar je sol, če pa sol ne bo slana, s čim jo boste popravili? Imejte v sebi sol in živite med seboj v miru.
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2019