HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za četrtek, 27. junija 2019

Svetnik za vsak dan
Ema


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (Rojstvo Janeza Krstnika - dnevna maša) - Srečko Hren - Celje - Sv. Duh
(24.6.2012 ob 10h, dolžina: 9:21)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

Rojstvo Janeza Krstnika - dnevna maša - Goran Kuhar - Grad v Prekmurju
(24.6.2009 ob 10h, dolžina: 11:38)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sv. Ema Krška, obvezni god

Četrtek 12. tedna med letom (leto I)

»Zapihali so vetrovi ter se zagnali v to hišo, in vendar ni padla, ker je imela temelje na skali.« (Mt 7,25)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Žena, ki ni imela otrok, je smela ponuditi možu služabnico. Sara je privedla deklo Hagaro k Abramu, da je spočela. Toda še preden se je rodil Izmael, je postala dekla domišljava in je zasramovala Saro. Nista več mogli bivati pod isto streho. Kasneje je prišlo do pomiritve. Trudil se bom za rešitev, vendar ne za vsako ceno. Gospod, hvala tudi za to Abrahamovo dejanje, ki me opozarja, da polovične in krivične rešitve niso trajne.

Evangelij

Človek si želi trdnosti v življenju. Pristop za Božje delovanje ni zunanje izpovedovanje vere ali uresničevanje izrednih duhovnih darov, ampak zvesto izpolnjevanje Očetove volje. Bolj zavestno se bom zavedal, kako so Jezusove besede odločilne za mojo življenjsko izpolnitev. Gospod, osvobodi me polovičarstva, da bom sprejel in uresničil tvojo besedo z vsem, kar sem.

Primož Krečič

Berilo

Abrahamu se rodi sin Izmael

Berilo iz 1. Mojzesove knjige (1 Mz 16,1-12.15-16)

Abramu žena Saraja ni rodila otrok; imela pa je egiptovsko deklo Agaro. In rekla je Abramu: »Glej, Gospod mi je odrekel otroke. Vzemi, prosim, mojo deklo za ženo! Morebiti dobim po njej potomstvo.« Abram je poslušal Sarajo. Ta je vzela svojo egiptovsko deklo Agaro po desetih letih, kar je Abram bival v kanaanski deželi, ter jo dala svojemu možu Abramu za ženo. Šel je torej k Agari in je spočela. Ko pa je videla, da je spočela, je prezirala svojo gospodinjo. Saraja pa je rekla Abramu: »Moje žalitve si ti kriv; jaz sem ti dala svojo deklo; ko pa vidi, da je spočela, me prezira. Gospod naj sodi med menoj in teboj.« Abram je odgovoril Saraji: »Glej, tvoja dekla je v tvoji oblasti; stori ji, kar se ti zdi prav!«

Saraja je tedaj z Agaro trdo ravnala, tako da je pobegnila izpred njenega obličja. Gospodov angel pa jo je našel pri studencu v puščavi, pri studencu na poti v Sur, ter rekel: »Sarajina dekla Agara, od kod prihajaš in kam greš?« Odgovorila je: »Na begu sem pred svojo gospodinjo Sarajo.« Gospodov angel ji je rekel: »Vrni se k svoji gospe in podvrzi se njeni oblasti!« Dodal je: »Silno bom pomnožil tvoj zarod, tako da se zaradi množine ne bo dal prešteti.« Še je dodal: »Glej, spočela si in rodila boš sina; daj mu ime Izmael, ker je Gospod slišal tvojo stisko. Ta bo človek, podoben divjemu oslu; njegova roka bo zoper vse in roka vseh zoper njega; nasproti vsem svojim bratom bo prebival.« Agara je potem rodila Abramu sina In Abram je dal sinu, ki mu ga je rodila Agara, ime Izmael. Abramu je bilo šestinosemdeset let, ko mu je Agara rodila Izmaela.

Psalm 106

Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«

Ps 106,1-5

Hvalite Gospoda, ker je dober,
vekomaj traja njegovo usmiljenje!
Kdo bo naštel Gospodova mogočna dela,
kdo razglasil vso njegovo hvalo?
Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«
Blagor njim, ki se držijo zapovedi,
ki vsak čas delajo, kar je prav!
Gospod, spomni se me, ker ljubiš svoje ljudstvo,
obišči me s svojo pomočjo.
Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«
Obišči me s svojo pomočjo,
da bom videl srečo tvojih izvoljenih,
radoval se ob radosti tvojega ljudstva,
in se ponašal s tvojo dediščino!
Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Svetíte kakor luči na svetu, držeč se besede življenja. Aleluja.

Postavimo svoje življenje na trden temelj

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 7,21-29)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ temveč kdor spolnjuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. Mnogi mi poreko tisti dan: »Gospod, Gospod, ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali hudobnih duhov in v tvojem imenu storili mnogo čudežev?‹ Tedaj jim bom izjavil: ›Nikoli vas nisem poznal. Proč od mene, kateri delate krivico!‹

Vsak, kdor posluša te moje besede in jih spolnjuje, bo torej podoben pametnemu človeku, kateri si je postavil hišo na skalo. In ulila se je ploha in pridrli so nalivi in privršali so vetrovi ter se zagnali v ono hišo: in ni padla, zakaj imela je temelj na skali. Vsak, kdor posluša te moje besede in jih ne spolnjuje, pa bo podoben nespametnemu možu, kateri si je postavil hišo na pesek. In ulila se je ploha in pridrli so nalivi in privršali so vetrovi ter butnili v ono hišo: in padla je in njena podrtija je bila velika.« Ko je Jezus končal ta svoj govor, so množice strmele nad njegovim naukom. Kajti učil jih je, kakor kdor ima oblast in ne kakor njih pismouki.
Sv. Ema Krška (27. junij)

Sv. Ema Krška (leto I), obvezni god

Berilo

Hvala žene, ki se boji Gospoda

Berilo iz knjige pregovorov (Prg 31,10-13.19-20.30-31)

Vrlo ženo, kdo jo najde! Njena vrednost je daleč nad biseri. Srce njenega moža zaupa vanjo, povračila ne pogreša. Izkazuje mu dobroto in ne hudega vse dni svojega življenja. Skrbi za volno in lan in dela s pridnimi rokami. Svoje roke izteguje k preslici, njene dlani prijemajo vretěno. Svojo dlan odpira potrebnemu, svojo roko podaja ubogemu. Milina je varljiva in lepota je prazna, žena, ki se boji Gospoda, pa je vredna hvale. Dajajte ji od sadov njenih rok, njena dela naj jo hvalijo pri mestnih vratih.

Psalm 127

Odpev: »Blagor vsem, ki se bojé Gospoda.«

Ps 127,1-5

Stopniška pesem, Salomonova.

Če Gospod ne zida hiše,
se zaman trudijo njeni zidarji;
če Gospod ne varuje mesta,
stražnik zaman čuje.
Zaman vam je vstajati pred svitom,
sedeti pozno v noč pri delu,
jesti kruh trdega truda:
saj ga svojim ljubljencem daje v spanju.
Glej, dar Gospodov so sinovi,
plačilo je telesni sad;
kakor puščice v bojevnikovi roki,
tako so sinovi mladosti.
Blagor možu, ki je z njimi napolnil svoj tul;
ne bodo mu v sramoto, ko se s sovražniki spoprime pri vratih.

Evangelij

Mt 5,3

Aleluja

Aleluja. Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Aleluja.

Moj Oče vam bo dal kraljestvo

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 12,32-34)

32 Ne boj se, mala čreda, zakaj vaš Oče vam je sklenil dati kraljestvo. 33 Prodajte, kar imate, in dajte vbogajme. Napravite si mošnje, ki ne ostarijo, zaklad v nebesih, ki ne poíde in kateremu se tat ne približa in ga molj ne razjé. 34 Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce.Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2019