HOZANA.si: Božja beseda

«  »

Božja beseda za sredo, 21. junija 2017

Zadnja homilija (11. nedelja med letom) - Janez Šilar - Borovnica
(15.6.2008 ob 10h, dolžina: 8:41)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sv. Alojzij Gonzaga, obvezni god

Sreda 11. tedna med letom (leto I)

»…in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem ti bo povrnil« (Mt 6, 4b).

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel razvija misel o radodarnosti. Skromna setev prinaša skromno žetev, kdor veliko daje, bo tudi veliko prejel. Priporoča prostovoljno radodarnost kot vesel dar, ki se porodi iz ljubezni in vere. Trudil se bom deliti to, kar sem prejel, saj so dobrine Božji dar in namenjene vsem. Gospod, naj me pri tem spremlja zavest, da sem obdarovan, da bom to delil z drugimi, vesel, da jih morem obogatiti.

Evangelij

Jezus opozarja, da dobra dela, post in molitev ne smejo vzbujati hvale pri ljudeh, ker so po svoji naravi namenjena očiščenju in poglabljanju odnosa z Bogom. Kakšni so moji nameni, ko se postim, delam dobra dela, ko molim? Gospod, ti se nisi kazal v duhovnih naporih. Naj s takimi dejanji ne iščem hvale, ampak se trudim, da bi se v tem pokazala Božja ljubezen do ljudi.

Primož Krečič

Berilo

Veseli darujmo Bogu

Berilo iz 2. pisma apostola Pavla Korinčanom (2 Kor 9,6-11)

Bratje, pomnite: Kdor pičlo seje, bo tudi pičlo žel; in kdor obilno seje, bo tudi obilno žel. Vsak, kakor je v srcu namenil, ne z žalostjo ali po sili; zakaj veselega daritelja Bog ljubi.

More pa vam Bog vsako milost podeliti v obilni meri, da boste imeli vedno vsega dovolj in vam bo še obilo ostajalo za vsako dobro delo, kakor je pisano: »Razdelil je, dal ubogim, njegova pravičnost ostane vekomaj. « Oni, ki daje sejavcu seme in kruha za živež, pa bo dal in pomnožil vaše seme ter povečal sadove vaše pravičnosti, da boste v vsem bogateli za vsako radodarnost; ta namreč po nas pripravlja Bogu zahvalo.

Psalm 112

Odpev: »Blagor človeku, ki se boji Gospoda.«

Ps 112,1-2.3-4.9

Blagor mu, kdor se boji Gospoda,
kdor se njegovih zapovedi res veseli.
Njegov zarod bo v deželi mogočen;
rod pravičnih bo blagoslovljen.
Odpev
Premoženje in bogastvo je v njegovi hiši
in njegova darežljivost vedno ostane.
Vzhaja kakor luč v temi pravičnim,
milostljiv in usmiljen in pravičen.
Odpev
Deli in daje ubogim,
njegova darežljivost traja vedno,
njegova moč se dviga v časti;
grešnik to vidi in se jezi.
Odpev

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Danes ne zapirajte svojih src, ampak poslušajte Božji glas. Aleluja.

Bog povrne skrita dobra dela

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 6,1-6.16-18)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Glejte, da dobrih del ne boste opravljali pred ljudmi, da bi vas oni videli; sicer ne boste imeli plačila pri svojem Očetu, ki je v nebesih. Kadar torej daješ miloščino, ne trobi pred seboj, kakor delajo hinavci po shodnicah in po ulicah, da bi jih ljudje hvalili. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica, da bo tvoja miloščina na skrivnem; in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

Kadar molite, ne bodite kakor hinavci; ti namreč radi molijo stoje po shodnicah in uličnih vogalih, da se pokažejo ljudem. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in moli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

Kadar se postite, ne bodite kakor čmerni hinavci; grdijo si namreč obraze, da bi ljudem pokazali, da se postijo. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar se pa ti postiš, pomazili svojo glavo in si umij obraz, da ne pokažeš ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.
Sv. Alojzij Gonzaga (21. junij)

Sv. Alojzij Gonzaga (leto I), obvezni god

Ko najde en dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi.

Berilo

Borim se, da bi dosegel Kristusa

Berilo iz pisma apostola Pavla Filipijanom (Flp 3,8-14)

Dà, vse imam za izgubo zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda, zaradi katerega sem vse zavrgel in imam za smeti, da pridobim Kristusa in da bom v njem, ne s svojo pravičnostjo, ki je iz postave, marveč ki je po veri v Kristusa, s pravičnostjo, ki je iz Boga po veri, 10 da bi spoznal njega in moč njegovega vstajenja ter svoj delež pri njegovem trpljenju, tako da mu postajam podoben v njegovi smrti, 11 če bi kako prišel do vstajenja od mrtvih; 12 ne, kakor da bi bil že dosegel ali da bi bil že popoln, toda trudim se, da bi tudi dosegel, ker me je dosegel Jezus Kristus. 13 Bratje, jaz ne mislim, da sem že dosegel; eno pa: Pozabljam, kar je za menoj, in se stegujem za tem, kar je pred menoj, 14 in tako hitim proti cilju za nagrado božjega klica od zgoraj v Kristusu Jezusu.

Psalm 15

Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«

Ps 15,1-2.5.7-8.11

Psalm, Davidov.

Gospod, kdo bo prebival v tvojem šotoru,
kdo bo stanoval na tvoji sveti gori?
Kdor hodi brez madeža in dela pravično
in prav misli v svojem srcu
kdor tudi sebi v škodo prisege ne spreminja,
svojega denarja ne posoja oderuško
in zoper nedolžnega ne sprejema podkupnine.
Kdor tako dela,
ne bo nikoli omahnil.

Evangelij

Mt 5,3

Aleluja

Aleluja. Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Aleluja.

Nebeško kraljestvo je vredno več kot vse drugo

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 13,44-46)

44 Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je človek našel in skril; in od veselja nad njim gre in proda vse, kar ima, ter kupi tisto njivo. 45 Nebeško kraljestvo je podobno tudi trgovcu, ki je iskal lepih biserov. 46 Ko je našel dragocen biser, je šel in prodal vse, kar je imel, in ga je kupil.Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2017