HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za torek, 18. julija 2017

Svetnik za vsak dan
Sv. Friderik


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (15. nedelja med letom)
(13.7.2014 ob 19h, dolžina: 7:40)

Br. Matej Nastran, kapucin

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

15. nedelja med letom - Robert Petkovšek - Ljubljana - Tabor
(13.7.2014 ob 10h, dolžina: 12:22)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

15. nedelja med letom
(13.7.2014 ob 10h, dolžina: 13:20)

Br. Jaro Knežević, kapucin

Vse homilije »

15. nedelja med letom
(13.7.2014 ob 9h, dolžina: 9:43)

Msgr. Gašper Rudolf je župnik župnije Medana.

Vse homilije »

15. nedelja med letom
(13.7.2014 ob 8h, dolžina: 4:29)

Br. Štefan Kožuh, kapucin

Vse homilije »

15. nedelja med letom - Andrej Pirš - Ljubljana - Tabor
(10.7.2011 ob 10h, dolžina: 12:11)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Torek 15. tedna med letom (leto I)

»Tedaj je začel grajati mesta, v katerih se je zgodilo največ njegovih mogočnih del, ker se niso spreobrnila« (Mt 11,20)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Božja previdnost ni dopustila, da bi pobili vse novorojene dečke. Eden izmed njih, Mojzes, je čudežno ostal pri življenju in prišel v šolo na egiptovski dvor. Kljub vsem zapletom bo prišla rešitev, Bog pa daje v preizkušnji priložnost, da se človek prekali. Gospod, zahvaljujem se ti za tvoje posege v zgodovino. Tudi danes pripravljaj svojemu ljudstvu voditelje in rešitelje.

Evangelij

Jezus svari mesta, v katerih je naredil veliko čudežev, da se niso spreobrnila. Tako je njihova krivda večja od drugih poganskih mest. Bili so očitno povabljeni k odločitvi, za Jezusa ali proti njemu. Kako sprejemam Jezusovo besedo in njegove čudeže za svoje življenje? Gospod, hvala, ker si odrešenik. Pomagaj mi zares sprejeti tvoje povabilo k spreobrnjenju, da bom v vsem tvoj učenec.

Primož Krečič

Berilo

Mojzes ostane živ in pride k rojakom

Berilo iz 2. Mojzesove knjige (2 Mz 2,1-15)

Tedaj je neki mož iz Lévijevega roda šel in se oženil z Lévijevo hčerjo. Žena je spočela in rodila sina. Ko je videla, da je lep, ga je skrivala tri mesece. Ko ga pa ni mogla dalje skrivati, je vzela zanj pleteno košarico iz papirusovega ličja, jo zamazala z asfaltom in smolo, položila vanjo dečka in jo postavila v ločje kraj Nila. Njegova sestra pa je stala od daleč, da bi videla, kaj se bo z njim zgodilo.

Tedaj je prišla faraonova hči, da bi se kopala v Nilu. Njene dekle pa so hodile ob Nilu. Zagledala je košarico sredi ločja in poslala svojo deklo, da bi jo prinesla. Ko jo je odprla, je zagledala otroka, jokajočega dečka. Zasmilil se ji je in je rekla: »To je kateri izmed hebrejskih otrok!« Nato je dečkova sestra rekla faraonovi hčeri: »Ali naj grem in ti pokličem doječo ženo izmed Hebrejk, da ti bo otroka dojila?« Faraonova hči je odgovorila: »Pojdi!« Deklica je šla in poklicala otrokovo mater. Tej je faraonova hči rekla: »Vzemi tega otroka in mi ga hrani, jaz pa ti bom dala za to plačilo!« Žena je otroka vzela in ga dojila. Ko pa je otrok dorastel, ga je pripeljala faraonovi hčeri. Vzela ga je za sina in ga imenovala Mojzes; rekla je namreč: »Iz vode sem ga potegnila.«

Ko je Mojzes dorastel, je šel k svojim bratom in videl njih težka dela. Tedaj je videl, da je Egipčan tepel Hebrejca, enega izmed njegovih bratov. Ko se je ozrl sem in tja in videl, da ni nikogar, je Egipčana ubil in ga zakopal v pesek.

Ko je šel drugi dan spet ven, sta se prepirala dva Hebrejca. Mojzes je rekel tistemu, ki je delal krivico: »Zakaj tepeš svojega bližnjega?« Odgovoril je: »Kdo te je postavil za poglavarja in sodnika med nama? Ali me misliš ubiti, kakor si ubil Egipčana?« Mojzes se je prestrašil in dejal: »Resnično, stvar se je zvedela.« Faraon je to zvedel in hotel Mojzesa usmrtiti. Mojzes pa je zbežal izpred faraonovega obličja in se ustavil v madianski deželi.

Psalm 69

Odpev: »Ponižni, iščite Gospoda in boste živeli.«

Ps 69,3.14.30-31.33-34

Pogrezam se v globoko blato,
ni mesta, kamor bi nogo postavil;
k tebi molim ob času milosti, o Bog,
usliši me po svoji dobroti in zvesti pomoči!
Odpev: »Ponižni, iščite Gospoda in boste živeli.«
Jaz pa sem beden in trpim;
tvoja pomoč, o Bog, naj me varuje.
Hvalil bom Božje ime s pesmijo,
poveličeval ga z zahvalo.
Odpev: »Ponižni, iščite Gospoda in boste živeli.«
Glejte, ponižni, in veselite se,
naj oživi vaše srce, ki iščete Boga!
Zakaj Gospod sliši uboge,
svojih jetnikov ne prezira.
Odpev: »Ponižni, iščite Gospoda in boste živeli.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, úči me svojo pot, vôdi me po ravni stezi. Aleluja.

Vsi bomo dajali Bogu odgovor za svojo nespokorjenost

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 11,20-24)

Mestom, v katerih se je zgodilo največ čudežev, je tedaj Jezus začel očitati, da se niso spokorila: »Gorje ti, Korozáin, gorje ti, Betsajda! Zakaj ko bi se bili v Tiru in Sidonu zgodili čudeži, ki so se zgodili v vama, bi se bila zdavnaj spokorila v raševini in pepelu. Toda povem vama: Tiru in Sidonu bo na sodni dan laže ko vama.

In ti, Kafarnaum, se boš mar do neba povzdignil? Do pekla se boš pogreznil! Zakaj ko bi se bili v Sodomi zgodili čudeži, ki so se zgodili v tebi, bi bila ostala do današnjega dne. Toda povem ti: Sodomski zemlji bo na sodni dan laže ko tebi.«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020